Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Március 13. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Minden, ami Jazz

Minden, ami Jazz

Március 12-én a Kiskunfélegyházi Battyhány Lajos Általános Iskolában a dzsesszé volt a főszerep.

A nyugat-afrikai gyökerekből fakadó dzsessz az afroamerikai zenei hagyományokban (úgy mint blues, ragtime) ugyanúgy megtalálható, mint az európai katonai zenekarok zenéjében. A 20. század eleji amerikai néger közösségekből indult ki és körülbelül az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt (és van napjainkig is) a többi zenei irányzatra is.

Kiskunfélegyházán március 12-én (szombaton) a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában fellépő Kecskemét Jazz Orchestra adott ízelítőt a városlakók számára e sokoldalú zenei irányzatból.

A Kecskemét Jazz Orchestra 1999-ben alakult Török József művészeti vezetésével. Tagjai amatőr és profi zenészek, akik már régóta játszanak különböző jazz zenekarokban. A koncert előzményeként az együttes vezetője bemutatta az együttes tagjait és megtudhattuk azt is, hogy vannak félegyházi tagjaik is.
Az együttes repertoárja széles és változatos. Koncertjeiken főleg klasszikus szerzők művei hallhatók, de nem idegen tőlük a modernebb vagy a rockosabb hangzás sem. Megalakulásuk óta azonos formációban játszanak: 5 szaxofon, 4 trombita, 4 harsona, zongora, dob, gitár, basszus.

Felléptek már Szolnokon, Szegeden, Nagykőrösön, Budapesten, Salgótarjánban a Nemzetközi Dixieland Fesztiválon, Sárospatakon, Nagykanizsán, a Művészetek Völgye Fesztivál rendezvényein, Sajószögeden Big Band Találkozón, Kiskunhalason, Cegléden, Kiskőrösön és Kecskeméten a Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválokon. A kellemes kora tavaszi szombat délután pedig arra is alkalmat adott, hogy nálunk Kiskunfélegyházán is megmutathassák tudásukat és bevezessék közönségüket a dzsessz berkeibe.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.