Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. December 03. 20:39, szerda | Bulvár
Forrás: Receptneked

Mire használhatod fel a banánhéjat?

Mire használhatod fel a banánhéjat?

Ahelyett, hogy a banánhéjat automatikusa a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnád, ideje elgondolkozni azon, hogyan is hasznosíthatnád azt a háztartásban.

Ahelyett, hogy a banánhéjat automatikusa a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnád, ideje elgondolkozni azon, hogyan is hasznosíthatnád azt a háztartásban. A banánhéj ugyanis számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melynek köszönhetően kiváló szolgálatot tehet neked a legkülönbözőbb területeken.

Mielőtt azonban ezeket ismertetnénk, ki kell térnünk arra is, hogy egyes vélekedések szerint a banánhéj a vegyszeres kezelés és a korai szüretelés miatt nem alkalmas ilyen jellegű felhasználásra, míg mások úgy vélik, hogy tisztítást követően bátran felhasználható. Nem tisztünk állást foglalni, mindenki a maga hitének megfelelően alkalmazza az alábbi tanácsokat.

1. Fogfehérítés házilag
A banán héjának kifejezetten magas a mangán- ég magnézium tartalma, ennek köszönhetően ideális eszköz a fogak fehérítésére. Kiválóan alkalmas a lepedékek, valamint a koffein okozta barnás színezet eltávolítására. Ehhez nem kell mást tenned, mint a banán belső felével alaposan átdörzsölni a fogaidat naponta kétszer.

2. Száraz bőrre
A benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően kiválóan ápolja a bőrt: alkalmazható cserepes szájra éppúgy, mint száraz könyökre, de testápoló helyett akár a hideg miatt kialakuló bőrrepedések kezelésére is jó választás.

3. Húsok puhítása
A banánhéjba tekert hús sokkal gyorsabban és omlósabbra sül, nem véltetlen hát, hogy ezt a trükköt az ázsiai országokban rendszeresen alkalmazzák. Ha azonban a vegyszerek miatt idegenkedsz attól, hogy a húsokat banánhéjba göngyöld, akkor karikázhatod a banán húsát is a sülő hús mellé – így is azonos hatást érhetsz el.

4. Ragyogó tisztaság
A banánhéj rostos belső felülete ideális takarításra és fényesítésre is – ráadásul akkor is bátran bevetheted, ha egyéb területeken a vegyszerektől való félelem miatt nem szívesen használnád a banánhéjat. A banánhéj belső felével ugyanis kiválóan megtisztíthatod az ezüst tárgyakat, ráadásul gyönyörű fényessé varázsolja a bőrfelületeket és a szobanövények leveleit is.

5. Víztisztítás
A Sao Paulo-i kutatási alapítványnak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a banánhéj kiválóan alkalmas arra, hogy kivonja a vízből az olyan nehézfémeket, amilyen például az ólom vagy a réz. Ennek a tulajdonságának köszönhetően tökéletesen alkalmas víztisztításra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.