Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Április 23. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mire jó a hamu?

Mire jó a hamu?

Télen a járdát, tavasszal a földet hintjük meg vele, régen mosópornak is jó volt. Ne a kukába tegyük, hanem veteményezés előtt a földre!

A szüleimtől lestem el ezt a kis trükköt, akik a nagyszüleimtől, ők pedig a dédszüleimtől látták.

Itt a tavasz, a veteményezés. Mielőtt elvetnénk a magokat, elültetnénk a palántákat, szórjuk meg a területet hamuval. Tisztítja a földet, ahogyan régen a ruhával is tette.

Valamikor, még a dédmama idején a hamura vizet öntöttek, ebben áztatták a vásznakat és a derékaljakat.
Álltak egy hétig, majd vitték a patakra kimosni. Elfogták a patakot, s az álló vizében mosták a ruhákat. Patyolattiszta lett mind, öröm volt nézni. Nagypéntekre készen lett.

Ám akadt tennivaló bőven a földeken is ekkortájt. Gyakran használunk műtrágyát, ami savasít és kiégeti a földet, a savas eső pedig csak tovább károsítja. Az élettelen föld nem tud életet lehelni a zöldségpalántáinkba, a krumplinkba. Ha szép termést akarunk, gondoskodnunk kell róla, hogy a talaj megfelelő állapotban legyen, s ehhez jó a hamu. A legtöbb háznál van belőle, nem kell érte külön fizetni. Mint az emberi szervezetnek, úgy a földnek is szüksége van a sav-lúg egyensúlyra.

A hamu pedig lúgosít. De vigyázzunk! A túlzott lúgosság sem tesz jót a földnek. Meg kell találnunk az egyensúlyt. Elsősorban oda szórjuk, ahol zöldséget akarunk termelni. Ha lehet, juttassunk a krumpliföldre is.

Távol tartja a zöldségek gyökereit, a répát károsító csigákat, rovarokat, rágcsálókat is.

Dédszüleink tudták, mit csinálnak. Tanulhatunk tőlük ma is.

Címkék: hamu, kert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: