Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. November 23. 18:08, hétfő | PR
Forrás: (x)

Mire jók a fenőkövek?

Mire jók a fenőkövek?

Ha megtaláltuk a tökéletes kést, ami megkönnyíti a konyhai vagy a ház körüli munkát, már csak arra kell figyelnünk, hogy az mindig éles maradjon.

Ennek elérésére alkalmasak a fenőkövek, amelyek használatához kell némi szaktudás.

A kések élezésére évszázadok óta használatosak a változatos fenőkövek. Gondolhatunk itt a minimális pénzért megvehető kaszakövekre, illetve a több tízezer forintos, tömb alakú megoldásokra, mi ezúttal az utóbbiak hasznát részletezzük.

Mindig nedvesítsük a fenőkövet

A fenési eljárás, a fenőkövek használata nem egyszerű művelet, kell hozzá némi szaktudás, hogy tökéletesen csinálja az ember. A minőségi kések típusok sérülékenyek lehetnek, úgy kell bánni ezekkel, mint a hímes tojással, hogy hosszú évekig tökéletesen teljesíthessenek a konyhában vagy a kertben. Érdemes egy fenőkő használatának alaposan utánanézni, majd az alapokat letesztelni egy olyan késen, amelyet nem sajnálunk, ha éppen tönkretesszük.

Olvassuk el a használati utasítást, abban ugyanis hasznos tippeket adnak a megfelelő alkalmazáshoz. Mindig be kell például nedvesíteni a fenőkövet használat előtt, aki ezt elmulasztja, rosszul dolgozik. Nem mindegy, milyen nedvességről van szó: a fenőkövek kialakításától függ, hogy vízre vagy olajra van szükségük. A nedvesség célja, hogy lassítsa a kopást, de a keletkezett, szinte láthatatlan port is leköti.

Számít a szemcseméret

A fenőkő használatakor oda kell figyelni a szemcseméretre is. Minél több a szemcse, annál finomabb munkára alkalmas egy kő. A tökéletes verzió az, hogy az élezést egy durvább, alacsonyabb szemcseszámú kővel kezdi az ember, majd ezt követi a minél nagyobb számozású eszköz. Ez a második kör alkalmas arra, hogy a szabad szemmel láthatatlan hibákat, egyenetlenségeket is kijavítsa.

Attól, hogy egy kést egyszer megéleztünk fenőkővel, az nem örökké tart. Egyrészt vigyázni kell a pengére, nehogy megsérüljön, másrészt bizonyos időközönként meg kell ismételni a műveletet, hogy az élesség megmaradjon. A fenőkövek alkalmazása olyan eljárás, amely kényezteti a minőségi késeket.

A fotó forrása:
Alena TS / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.