Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 07. 18:17, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Miskolci polgármesteri hivatal: nincs külön feladat a kivándorolt romák visszatérése kapcsán

Miskolci polgármesteri hivatal: nincs külön feladat a kivándorolt romák visszatérése kapcsán

A miskolci polgármesteri hivatal szerint a települési önkormányzatoknak nincs olyan külön feladatuk, amelyre fel kellene készülniük annak kapcsán, hogy a Jobbik szerint hamarosan több ezer, Miskolcról Kanadába kivándorolt roma fog visszatérni korábbi lakhelyére.

A polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye a Jobbik pénteki sajtótájékoztatójára reagált, amelyen Jakab Péter, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és miskolci szervezetének alelnöke közölte: arra szólítják fel a megyeszékhely vezetését, ne adjon se önkormányzati ingatlant, se lakcímkártyát a visszatérő romáknak. A jobbikos politikus azt mondta: az elmúlt években mintegy négyezer miskolci cigány vándorolt ki Kanadába, de az ottani jogszabályváltozások miatt hamarosan visszatérnek.
Vajon felkészült-e Miskolc a fogadásukra? - tette fel a kérdést Jakab Péter. Szerinte minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a "visszamenekülők" újbóli letelepedését a városban.
A miskolci polgármesteri hivatal közleményében utalnak rá, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény is kimondja: a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata. A dokumentum szerint a kérdéses esetben a települési önkormányzatoknak nincs olyan külön feladatuk, amelyre előre fel kellene készülni.
A visszatérő családok veszélyeztetett gyermekeinek intézményi elhelyezését a gyámügyi osztály közreműködésével meg kell oldani - olvasható a közleményben. A teljes család elhelyezését az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona biztosíthatja, az anya és gyermek együttes befogadására pedig a Miskolci Gyermekvédelmi Központban van lehetőség. Azoknak, akiknek nincs gyermekük, a hajléktalanellátást nyújtó szervezetek tudnak segíteni.
A felsorolt elhelyezési formák - kivéve, ha a gyermek veszélyeztetett - igénybevétele önkéntes, hivatalból elrendelni nem lehet - hangsúlyozta a hivatal.
Az MTI washingtoni tudósítója szeptember 2-án adott hírt arról, hogy kétszázhuszonkétmillió dollárjába (csaknem 51 milliárd forintjába) kerülhettek tavaly Kanadának a "színlelt" magyar menekültek. A legtöbb menedékkérő roma Miskolcról érkezett. A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy ebben a városban összpontosul "az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátust kérni".

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk