Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Április 04. 14:26, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Mit tehetek én, hogy ez még egyszer ne történjen meg?

Mit tehetek én, hogy ez még egyszer ne történjen meg?

Ez a kérdés áll annak a marhavagonnak a falán, mely a holokauszt szörnyűségeire hivatott felhívni a figyelmet a félegyházi vasútállomáson.

Az április 3-án megnyitott Utazó vagonkiállítással az „Élet Menete Alapítvány” egy korabeli marhavagonban szemlélteti az 1944-es holokauszt eseményeit, s annak napjainkra való kihatását. A számos érdeklődőt vonzó tárlatot Csányi József polgármester ezekkel a szavakkal nyitotta meg:

„A világban nem csak a múltban, a jelenben is folyamatosan történnek olyan dolgok, amelyek elgondolkodásra késztetik az embert. Egy ilyen szimbólum, mint ez a vagon egy életre megmutatja nekünk azt, hogy mitől kell óvnunk a világot, minek nem szabad újra megtörténnie. Olyan borzalmak történtek a világban, Európában, melyek egy életre bevésték magukat a történelembe, és intő jellel folyamatosan felhívják a figyelmünket: Ezt már ne tegyétek többször! Arra kérek mindenkit, hogy nézze végig a kiállítást és gondolkodjon el azon, hogy milyen jövőt szeretnénk magunknak.”

A polgármester szavait követően Isabella Poupart Kanada magyarországi nagykövete, valamint Forgács János holokauszt túlélő szólt a megjelentekhez. A személyes beszámoló még közelebb hozta a jelenlévőkhöz a zsidóság sorsának gyötrelmeit, az auswitzi, birkenaui és dachaui koncentrációs táborokban megélt megaláztatásokat.

Isabella Poupart Kanada magyarországi nagykövete beszédében elmondta, hogy a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Kanada a világ negyedik legnagyobb zsidó népességével bír. Az ország 350 ezer lakója közül 40 ezren mondhatják azt magukról, hogy ők a holokauszt túlélői. A kanadai kormánynak mindig is fontos volt, hogy a fiatalokat a sokszínűségre, az elfogadásra és toleranciára nevelje, mely szorosan kapcsolódik a holokauszt megemlékezésekhez is. A nagykövet asszony épp ezért is örült annak, hogy megtekinthette a kiállítást, és a félegyházi diákokkal és megjelent érdeklődőkkel együtt emlékezhetett vissza az emberiség legsötétebb, legrosszabb korszakára. Ez is megerősítette abban, hogy mindannyiunk felelőssége megakadályozni az intolerancia és a gyűlölet térnyerését.
A megnyitó gondolatok zárásaként dr. Verő Tamás főrabbi mondott imát héber és magyar nyelven.
A kiállítás április 8-áig lesz látogatható a vasútállomáson.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.