Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2015. Január 21. 09:28, szerda | Helyi
Forrás: Hír24

Most tényleg könnyebb hozzájutni az első lakáshoz

Most tényleg könnyebb hozzájutni az első lakáshoz

A lakásárak, a fizetések, a kamatok, az állami és munkáltatói támogatás mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt érdemes lehet a fiataloknak belevágni az ingatlanvásárlásba.

Egyértelműen javult a fiatalok lakáshoz jutási esélye 2010-hez képest. És miután az első ingatlanjukat vásárlók által preferált lakástípusok ára már elérte a mélypontot, számukra mostanában lehet a legkedvezőbb a vásárlás. Ez derül ki többek között az FHB elemzéséből, amely az FHB Jelzálogbak, valamint az FHB Ingatlan Zrt. által készített Lakásáridex tematikus összeállítása. Nézzük a részleteket!

Javuló pozíciók

A KSH szerinti havi átlagkeresetet alapul véve 2007-ben közel 2 havi, 2012-ben 1,3 havi, míg tavaly már csak 1,1 havi keresetből lehetett egy négyzetméternyi lakást megvásárolni. Miután 2015-ben már enyhe emelkedés várható a lakáspiacon, így az ár és a jövedelem aránya még optimális - áll az elemzésben.

Tulajdon kontra albérlet

Az FHB által összehasonlított adatok alapján a bérlet jobban drágult mint a tulajdon: 2009-től a múlt év végéig a lakásárak 11 százalékkal estek, míg a bérleti díjak 4,2 százalékkal emelkedtek. Így a bérlet 15-17 százalékkal drágult a tulajdonhoz képest.

Kamat

Megjegyzik azt is, hogy a forinthitelek kamatai 6 százalék alá estek, és az állami támogatás egy 10 milliós hitelre meghaladja az 1,7 millió forintot, amely a 2005 és 2008 közötti szintnek felel meg. Ebből bő 1 millió a kamattámogatás, 440 ezer a lakástakarék-pénztári támogatás, a maradék az adókedvezmény és a szocpoltámogatás között oszlik meg.

Szocpol helyett CsOk

A második félévtől javítja a támogatás arányát az, hogy használt lakás vásárlásakor is jár majd a fél-szocpol - új nevén a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CsOK) - amely már egy gyermek után is igényelhető. Az új támogatás pedig már a 40 négyzetméteres lakások után is jár, jelenleg a minimális alapterület a támogatásoknál 60 négyzetméter.

Munkáltatói támogatás

A munkaadók pedig adómentesen adhatnak 5 évente, 5 millió forint lakásvásárlási támogatást az alkalmazottaiknak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 12:06, szerda | Helyi

Nem kell mindent kidobni, ami lejárt

Sokan már nyakig belevetették magukat a tavaszi nagytakarításba és szelektálásba.

2023. Március 29. 11:15, szerda | Helyi

A tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

Már csaknem 410 ezer foglalásnál tartanak a belföldi szálláshelyek, ami 11 százalékkal több a tavalyinál - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

2023. Március 29. 08:18, szerda | Helyi

Neves matekversenynek adott otthont a Batthyány iskola

A "Kecske kupa" nevet viselő matematika csapatverseny kétfordulós, melyben a Batthyány Lajos Általános Iskola versenyhelyszínként szerepelt.

2023. Március 29. 08:07, szerda | Helyi

Édes anyanyelvünk

Berecz Áron, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.a osztályos tanulója kimagasló teljesítményt nyújtott az Arany János Anyanyelvi Verseny országos döntőjében.