Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 14. 06:00, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Nagy István: Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságot épít

Nagy István: Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságot épít

Magyarország GMO-mentes mezőgazdaságot épít, és ragaszkodik ahhoz, hogy ismeretlen technológia kipróbálás nélkül ne veszélyeztesse a magyar társadalmat

- mondta az agrárminiszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtti meghallgatásán hétfőn Budapesten.

Nagy István felidézte, hogy az Európai Bizottság júliusban nyilvánosságra hozta az új génkezelési technikákkal kapcsolatos jogszabály tervezetét és a kapcsolódó hatástanulmányt.

A miniszter ismertette: az éghajlatváltozás, a klímaváltozás következménye, hogy új kórokozók, kártevők jelennek meg, amelyek ellen még nincs megfelelő hatóanyag. Az egyik álláspont szerint vegyi anyagokkal, kémiai módszerekkel kell megoldani a védekezést, míg a másik szerint a biológia eszközeivel, géntechnológiával.

Nagy István felhívta a figyelmet a harmadik lehetőségre. Úgy fogalmazott: vissza kell nyúlni a magyar génbanki kincsekhez, elő kell venni azokat a fajtákat, amelyek ilyen kihívások esetén is alkalmasak lehetnek.

A miniszter az év nagy eredményének nevezte a 2030-ig szóló 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megalkotását. A stratégia célja, hogy a nemzeti sajátosságokat figyelembe véve, valamint a nemzetközi és európai uniós kötelezettségekhez igazodva kezelje a biológiai sokszínűség megőrzése kapcsán felmerülő problémákat. A biológiai sokféleség nagyban hozzájárul az életminőség javításához, az egészség megőrzéséhez, a nemzeti természeti örökség védelméhez, miközben nélkülözhetetlen a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági tevékenységekhez is - hangsúlyozta.

A természetvédelmi beruházásokról szólva az agrárminiszter egyebek mellett elmondta: 2010-től 465 projektet valósítottak meg, amelyek összértéke meghaladta a 90 milliárd forintot, és ezek révén több mint 300 ezer hektáron javították az élőhelyek állapotát és biztosították a természetvédelmi kezelés infrastrukturális fejlesztését.

Nagy István kiemelte, hogy már benyújtották az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amelyben megerősítik a termőföld védelmét. Ennek értelmében az ipari célra kivont termőföldért háromszor többet kell majd fizetni az eddiginél - ismertette. Hozzátette, hogy a beruházókat barnamezős fejlesztések megvalósítására szeretnék ösztönözni.

A miniszter kitért arra is, hogy felértékelődött az erdők és a nemzeti parkok szerepe. Elmondta: a koronavírus-járvány alatt az emberek megértették, hogy milyen fontos ezek védelme, a történelmi léptékű aszály pedig ráébresztette az embereket arra, hogy válaszokat kell adni a természet, az éghajlat változásaira, amelyeket zömmel az emberiség okozott.

Nagy István emlékeztetett egyebek mellett arra, hogy a kormány döntése alapján a legnagyobb országfásítási programot indították el. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden természetvédelmi beavatkozás, program akkor sikeres, ha ahhoz résztvevőket, partnereket találnak.

Címkék: agrárium, gmo, nagy istván

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.