Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Február 20. 09:02, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Nagy sikere volt idén is a Mezgés Disznótornak

Nagy sikere volt idén is a Mezgés Disznótornak

Immáron 5. alkalommal rendezte meg a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium farsangi disznótorát a könyvtár melletti parkolóban.

A rendezvény amellett, hogy az érdeklődőknek betekintést ad a falusi disznóvágás fortélyaiba, a hentes és húsfeldolgozó szakma, valamint a félegyházi mezőgazdasági iskola népszerűsítésére is szolgál.

- Többek között ezért is gondoltuk, hogy jövőre talán beköltöznénk az iskolaudvarra, ahol nagyobb a hely, könnyebben elérhető az áram, a víz és az illemhely is, valamint az iskolát is könnyebben tudnánk bemutatni azok számára, akik pálya- és iskolaválasztás előtt állnak – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, az iskola igazgatója.

A fő szervezőtől azt is megtudtuk, hogy több hetes készülődés előzte meg a rendezvényt, tizenhárom mangalica disznót vágtak le erre az alkalomra.

- Ez nagyjából ezerötszáz fő kiszolgálására elegendő mennyiség. Reggelire hagymás vért, májat, pecsenyét, sült hurkát, kolbászt, ebédre pedig orjalevest, pincepörköltet és töltött káposztát kínálunk – részletezte az igazgató.

A húsos finomságok mellett az iskola tanüzemében készült savanyúság, almás céklalé, és bodzaszörp is színesítette a repertoárt. Desszertnek pedig húzott rétes és fánk került a tányérokra.

Tíz órakor érkezett a látvány disznóvágás és feldolgozás bemutatására egy mangalica – durok keverék jószág, melyet az iskola két országos versenyre készülő hentes tanulója tisztított meg és szedett szét, diáktársaik segítségével.

- Nagyon ügyesek a fiúk, most ezzel a bemutatóval gyakorolják, hogyan kell vizsgadrukk nélkül a nagyközönség előtt végezniük a munkájukat. Így talán magabiztosabban tudnak részt venni az országos megmérettetésen is – magyarázta Dénes Zoltán szakoktató, akitől a tisztítási és bontási folyamatok közben számos érdekességet megtudhattak az érdeklődők.

- Noha iskolánk kilencedikes tanulóitól kezdve a végzősökig vannak itt jelen segédkezni, meg kell mondjam vissza kell őket fogni, mert pillanatok alatt szétszednék a jószágot és akkor a kíváncsiskodók nem látnak belőle semmit. Mindig mondanunk kell nekik, hogy lassabban-lassabban – tette hozzá Rózsa Pál igazgató, aki azt is elárulta, hogy idén először a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is támogatta a rendezvény 2 millió forinttal. Ebből az iskolának sikerült vásárolni egy vadonatúj sütőt, a hangosítást is le tudják majd cserélni, de tulajdonképpen minden fillérnek megvan már a helye.

A rendezvényt kézműves vásár és Mezgés szakmatörténeti kiállítás is színesítette. Utóbbi kiváló lehetőséget nyújtott a régmúlt disznóvágások eszközeinek és szokásainak megismerésére. A Mezgé Mintabolt pedig a rendezvény ideje alatt kihelyezett mozgójárművel kínálta a már jól ismert minőségi termékeit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.