Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 27. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Napozás vagy szolárium?

Napozás vagy szolárium?

Bőrgyógyászok mai napig nem igazán ajánlják a szolárium használatát káros hatásai miatt

A napfény sugarainál háromszor nagyobb UV sugárzást bocsátanak ki a gép fénycsövei, ami rossz hatással lehet a bőrre, növeli a bőrrák kockázatát főleg a betegség legalattomosabb típusát a melanomát és korai ráncosodást okoz.
Vigyázni kell mert előbarnítás után is leéghet a bőr kevésbé ellenállóbb tehát figyeljünk oda napozáskor is.
18 év alatt nem ajánlatos a gép használata minél korábban kezdi valaki használni a mesterséges barnulást annál korábban alakulhat ki nála a betegség tünete.

Ha mégis a szolárium mellett döntünk nem árt tisztában lenni pár dologgal hogy a káros hatásokat csökkentve megfelelő barnaságot érjünk el. Ma már rengeteg Europai Unio szabványnak megfelelő álló és fekvő géppel találkozhatunk. Érdemes odafigyelni a csövek állapotára, a frissen cserélt cső sokkal biztonságosabb,mint az elöregedett káros sugarakat kibocsátó csövek. Érdemesebb inkább szolárium szalonokba járni ahol megfelelően figyelnek a gépek állapotára.

Csak olyan gépet használjunk amely megfelelő higiéniai feltételekkel van ellátva ezzel elkerülhetünk más betegségeket. Fokozatosan kezdjünk barnulni heti két alkalomnál többet és túl hosszú ideig ne tartózkodjunk a gépben ezzel elkerülhetjük a bőr korai öregedését és elkerüljük a leégést. Kezdjünk a géphez előírt legkevesebb perccel és növeljük fokozatosan. Nem árt odafigyelni bőrünk típusára sem.

A következő bőrtípusúaknak nem ajánlott a mesterséges barnítás e fajtája:
- Túl fehér és érzékeny bőr
- Szeplősségre és sok anyajegyre való hajlam
- Pattanásos bőr
A következőket vegyük még figyelembe
- Terhesség
- Gyógyszerek(amelyek fényérzékennyé tehetik a bőrt)
- 18 év alatt nem ajánlatos a szolárium használata

Jótékony hatások :
- Fény hatására elősegíti a D vitamin képzést
- Hatásos depresszió ellen
- Remek stresszoldó hangulatjavító
- Csökkenti a faggyúmirigy-termelést szárítja a bőrt
- Alkalmas napozás előkészítésére
- Télen a megfázás ellen is jótékony hatású

Eddig a szoláriumozást részleteztük, mivel rohanó világunkban a nők, férfiak egyaránt jobbára ezt a módját választják a barnulásnak, hiszen sokkal gyorsabban elérhető az egészséget tükröző kreol bőr mint napfürdőzéskor.

De!
A jótékony hatások a természetes napfénynél való „fürdőzéskor” élvezhetők a leginkább. Még mindig ez a legalkalmasabb arra, hogy elérjük a kívánt színhatást, de itt sem árt odafigyelni. Délelőtt tíz és délután három óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon és használjunk magas faktorszámú bőrvédő krémet.
Általános tapasztalatként elmondható az is, hogy a természetes napfény segítségével elért barnaság sokkal tartósabb, mint a szoláriumozással elért kreolság.

Mindent összevetve tehát, a kozmetikusok és bőrgyógyászok együttesen mind a természetes napfény élvezetét tekintik a legkíméletesebb és legegészségesebb utat a gyönyörű barna bőrhöz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).