Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Április 12. 12:30, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Nehezebb otthonra lelni, mint valaha

Nehezebb otthonra lelni, mint valaha

Külföldön élő magyarokat kérdeztünk meg arról, hogy otthonra találtak-e a választott országban. Egyáltalán, hol van az otthon?

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – írta Tamási Áron sok évtizeddel ezelőtt.

Régen ez adott volt. A legtöbb ember abban a faluban, városban vagy városrészben élte le egész életét, ahol született, ismerte a boltost, a szomszédokat, ismert minden bokrot vagy kapualjat.

A mai világban azonban egyre kevésbé érzi magát otthonosan az ember. Az, hogy könnyedén megválaszthatjuk, hol dolgozunk, hol lakunk, hol élünk, egyrészt jó, másrészt feladat, sőt sokszor kényszer, hogy otthonra leljünk.

„Sehol nem vagyok otthon”

„Nem érzem azt Magyarországon, hogy otthon vagyok, pedig ott van minden szerettem, de Angliában sem érzem azt, hogy otthon lennék” – mondta a hirado.hu-nak a 34 éves Vera, aki 9 éve él férjével és két gyermekével Winchcombe-ban, ahol egy kastélyban dolgoznak.

Vera azért nem érzi magát otthon Angilában sem, mert nincsenek társas kapcsolataik. Mivel rövidtávra tervezték kint létüket, a lakásukból sem varázsoltak otthont.

Albertirsán, ahol született és a családja él, azért nincs otthon, mert már semmi nincs, ami az övé lenne. „Nincsenek ott a mindennapi dolgaim, csak az emlékeim” – mondta.

„Kettős érzések vannak bennem”

Négy éve él Brüsszelben férjével és gyermekével a 33 éves Barbi. „Azt hiszem igazán nem az otthonunk az, ahol most élünk, bár ez elég kettős érzés bennem, mert igazából mindegy a helyszín, ha együtt vagyunk” – mondta.

„Másrészt, ha Brüsszelben vagyunk, az az otthonunk, ha Magyarországon vagyunk, akkor az. Nemrég három hónapot töltöttünk Dél-Afrikában, akkor az volt az otthonunk” – mesélte a lány.

„Magyarország és Anglia is az otthonom”

7 éve él Readingben a 31 éves Ági, aki egyetemi képzésre ment ki Angliába, majd maradt, már a doktorinál tart, hamarosan végez. Ő azt mondja, hogy szinte a legelső pillanattól kezdve otthon érzi magát.

A szerettei ugyan hiányoznak, de jelenleg Angliában van otthon.

„Magyarország és Anglia is az otthonom, mindkét országban otthon vagyok és talán kicsit mégsem” – fogalmazta meg Ági, aki ezt inkább pozitívumként éli meg.

„Soha nem éreztem magam otthon Katarban”

„Nem tudtam megszokni sem a kultúrát, sem az embereket, az egy teljesen más világ volt, más szokásokkal” – mesélte a 35 éves Henrik, aki alig várta, hogy hazaköltözhessen Dohából, ahol erőnléti edzőként dolgozott a rendőrségnél.

„Hiányzott a családom és a barátaim, hét év is kevés volt ahhoz, hogy otthon érezzem magam Katarban” – tette hozzá.

Eltévedhetünk – így azt érezzük, sehol nem vagyunk otthon

Szakemberek szerint élményekhez köthető, hogy hol vagyunk otthon. Az otthon az a hely – legyen az lakás, ország vagy kultúra -, ahol leginkább megvalósul az egyén és a környezet harmóniája.

Azon a helyen érezzük otthonosan magunkat, ahol önmagunk lehetünk, amit leginkább a személyiségünkre formálhatunk, és ahol biztonságban érezzük magunkat, mert ismerjük kívülről, belülről – mondta hirado.hu-nak Dúll Andrea környezetpszichológus.

Nehezebben alakul ki a kötődés

A mobilitásunk miatt egyre inkább szűnnek meg végleges, kitüntetett helyeink, ezért lélektanilag eltévedhetünk, és úgy érezhetjük, nem lelünk otthonra.

Ma már nem feltétlenül van egyetlen munkahelyünk, vagy egyetlen otthonunk, tudunk dolgozni számos helyen a laptopon vagy az okostelefon segítségével.

Így viszont a kizárólagos kötődés sem alakul ki egy-egy helyhez. Ahol pedig nem alakul ki kötődés, ott nem fogja magát otthon érezni az ember.

Ahol a szeretteink vannak, ott vagyunk otthon

Ha új helyre költözik valaki, a korábbi hellyel lazul a kapcsolata, s ha az új helyen még nem érzi magát otthon, de közben meglazult a kapcsolata a régivel, az is vezethet ahhoz, hogy nem találja a helyét – magyarázta Kiss Paszkál szociálpszichológus.

Mivel a fizikai tér kizárólagossága csökken, a társas kapcsolatok megléte hozzájárulhat ahhoz, hogy valahol otthon érezzük magunkat. Elcsépelt, de ahol a szeretteink vannak, ott vagyunk otthon – mondta a szociálpszichológus.

Sok múlik a felületes emberi kapcsolatokon is. Például hiába nem ismerünk valakit, de megszokjuk, hogy minden reggel együtt állunk a buszmegállóban, az is hozzájárul az otthonosság érzéséhez.

Ahhoz, hogy valahol otthon érezze magát valaki, sok személyes kapcsolatra, például az óvodában vagy iskolában köttettetett felnőtt kapcsolatokra is szükség van.

Címkék: kötődés, otthon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.