Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2015. Január 07. 15:22, szerda | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Nektársirató - Változott a bortörvény

Nektársirató - Változott a bortörvény

Éles határvonal nem húzható a tokaji aszú és eszencia között. Ám a tokaji eszenciánál nincs feljebb, ez a csúcs – Himnuszunkban a Kölcsey megénekelte nektár.

Éles határvonal nem húzható a tokaji aszú és eszencia között. Ám a tokaji eszenciánál nincs feljebb, ez a csúcs – Himnuszunkban a Kölcsey megénekelte nektár.

Valóban, egy időben nevezték nektárnak is a tokajit, de leginkább az aszút értették ezen, nem különítve el tőle az eszenciát. Mint ahogyan a borászok sem álltak elő külön az eszenciával, s ha készítették is, az aszúborokhoz adták, hogy azok minőségét (puttonyszámát) növeljék.

GYŐZTES ESZENCIA. Különösen nagy, 96,8-es pontszámával érdemelte ki a nagy aranyérmet a Puklus Pincészet 2003-as évjáratú tokaji muskotály aszúeszenciája. (A lehetséges 100 pontból ennyit begyűjteni ritkaság.) Ehhez az aszúszemeket kizárólag a sárga muskotály szőlőfajta adta, mely Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud térségében termett. A 11 éves ital alkoholtartalma 11 százalék, a maradék cukor mennyisége pedig 200 gramm fölötti literenként. Fél liter aszúeszencia több mint 12 ezer forintot kóstál.

Ámde voltak, akik másképp gondolkodtak, külön kezelték. És nem is akárhogyan: a legutóbbi, országos borversenyen a bodrogkeresztúri Puklus Pincészet 2003-as évjáratú tokaji muskotály aszúeszenciabora nagy aranyérmet nyert. Meglehet, utoljára nyerhetett díjat az ilyen minőség, ugyanis a bortörvény változása miatt az aszúeszencia elnevezés (a 2008-as évjárat óta) nem használható.

Persze más dolog a törvény és más a gyakorlat. Egyfelől érthető az a jogalkotói szándék, hogy tegyünk rendet az aszúk és eszenciák könnyen egybemosható termékvilágában. Ám ezzel a huszárvágással egy borkategóriával szegényebbé tették a borászokat, illetve a magyar bor lehetőségeit.

Így ma már sokan vitatják ezt a döntést, mondván: jobb lett volna a gyakorlatra, az életre bízni az aszúeszencia jövőjét. Annál is inkább, mert az eszencia végül is meghatározható fogalom.

Gyakorlati megközelítésben az aszúeszencia a válogatva szedett, aszúsodott szőlőszemekből önsúlyuk hatására kicsorduló tiszta lé. (A harmincliteres puttonnyi aszúszem kb. 1-1,5 liter eszenciát ad.) Ebből az eszenciából (melynek cukortartalma 350 és 800 gramm közötti literenként) az évek során csak kevés cukor erjed ki, így kevés (4–8 százalék) alkoholt tartalmazó borrá válik. Érlelési ideje legkevesebb öt év, amiből hármat fahordóban kell eltöltenie. A számok tükrében pedig az eszencia az a tokaji, amelyik legalább 180 gramm (maradék) cukrot és 45 gramm cukormentes szárazanyagot tartalmaz literenként.

Ám ha ennyire szám szerint vesszük a dolgot, akkor az az aszú, amelyben 179 gramm cukor található literenként, már nem lehet eszencia, „csak” 6 puttonyos aszú. Hajszálon múlhat tehát a különbség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 22. 07:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor szerint óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét

Az elmúlt egy évben óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét, elsősorban a nemzetközi politikai térben, ami a határon túli magyar közösségek megerősödését is jelenti

2024. November 22. 07:54, péntek | Belföld

Rogán Antal abban bízik, sokan fogják használni a Digitális Állampolgárság Programot

Abban bízom, hogy a Digitális Állampolgárság Program alkalmazás széles tömegeknek elnyeri a támogatását, sokan fogják használni, mert látni fogják, hogy így egyszerűbb ügyet intézni, magukat azonosítani

2024. November 21. 07:51, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban

Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát, kétszáz új munkahelyet teremtve ezzel Dunavarsányban - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.