Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 17. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem az alkohol a legveszélyesebb a májunkra

Nem az alkohol a legveszélyesebb a májunkra

Eddig az alkohol és a vírusos hepatitis állt a legtöbb májrák kialakulása mögött, a következő évtizedben azonban ez a tendencia világszerte megváltozik.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években. A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét - mondja Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója. A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés - hangsúlyozza az egyetemi docens, aki szerint a máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

A nem alkoholos steatohepatitis esetében többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek - például súlyvesztés, fáradtság, gyengeség -, amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség, mely évek, esetleg évtizedek alatt fejlődik ki. Fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, gyulladással, szöveti károsodással járhat, cirrózist is okozhat, így a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni, és végső soron akár rák is kialakulhat. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre több ilyen beteg van, a májrákos esetek 56%-át már nem a vírusos hepatitis okozza idehaza.

Habár a NASH egyre elterjedtebb, kialakulásának okai még mindig nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek - pl. koleszterin vagy a trigliceridek - szintje, gyakran társul hozzá diabétesz. Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is. Önmagában csak az elhízás a 3-3,5-szeresére emeli a májdaganatok kialakulásának az esélyét, egyéb tünetekkel társulva pedig még ennél is nagyobb a kockázat. Diabéteszeseknél 2-4-szeres a májrák előfordulása.

A NASH gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet, a férfiaknál és a nőknél körülbelül azonos arányban fordul elő. Mivel a tünetek többnyire már csak akkor jelentkeznek, amikor előrehaladott állapotban van a betegség, ezért mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt - mondja Dr. Dank Magdolna. Az Onkológiai Központ igazgatója szerint fontos, hogy megszabaduljunk a májban felhalmozódott zsírtól, elérjük a normál testsúlyt, ehhez pedig életmódváltásra, egészségesebb táplálkozásra van elsősorban szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.