Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Február 14. 12:08, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem csak szerelemről szól ez a nap

Nem csak szerelemről szól ez a nap

Február nemcsak a Valentin-nap miatt fontos, hanem azért is, mert ekkor van a szívtudatosság hónapja.

A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte, így Magyarországon is.

A Valentin-nap mellett a szív egészsége is fókuszba kerül februárban, különösen az Egyesült Államokban, ahol számos szervezet kampányol ebben a témában. A Millió szív mozgalom például kifejezetten a fiatalokat célozza meg, hiszen a megfelelő életmód segíthet az idős korban jelentkező problémák megelőzésében. A szív és a keringési rendszer megbetegedései, a szívritmuszavar és a stroke egyre több amerikait érint a 35 és 64 év közötti korcsoportban. Persze, a helyzetnek Magyarországon is nagyobb figyelmet kell szentelni. Ezt támasztja legalább is alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, Ezüstkor - Időskorúak Magyarországon című kiadványa. Ebből ugyanis az derül ki, hogy a magyar idős emberek egészségi állapota és várható élettartama romló tendenciát mutat: 65 felett a várható egészséges életévek száma folyamatosan csökken. 2016-ban a 60 éves korban várható további élettartam a férfiaknál 16-19 év, a nőknél pedig 21-22,5 év volt.

A halálozások egyik vezető okát a keringési rendszer betegségei jelentik. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2017 elején megjelent, Egészségjelentés című kiadványa szerint 2015-ben a női halálesetek 55 százalékát idézték elő ezek a betegségek, míg a férfiak esetében ez az arány 45 százalék volt. A magas százalékok azért is megdöbbentőek, mert életmódváltással és rendszeres szűrővizsgálattal sok problémát meg lehetne előzni vagy kezelni. Az időben felfedezett pitvarfibrilláció - mint a stroke-ért gyakran felelős szívritmuszavar - könnyen kordában tartható, hiszen már rendelkezésre állnak modern, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények, így a szakorvos által előírt terápiának köszönhetően sok esetben megelőzhető a baj.

A nem túl szívderítő helyzet okai

A magyar lakosság egészségesen leélt éveinek száma a káros szokások és a helytelen életmód miatt jelentősen csökken. Az Egészségjelentés szerint a legfőbb kockázati tényezők közé a nem megfelelő étkezési szokások, a magas szisztolés vérnyomás, a dohányzás, a magas testtömegindex, valamint az alkohol- és kábítószerfogyasztás tartozik. Ezek mind-mind jelentős szerepet játszanak a szív- és keringési rendszer betegségeinek kialakulásában.

Megszívlelendő tanácsok

  • Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermékek szinte minden szervre károsak, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek elmeszedésének veszélye, akárcsak a szívinfarktusé.
  • Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapköve a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • Mozogjon rendszeresen! Hetente legalább 150 percet fordítson aktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő módot.
  • Legyen tisztában egészségi állapotával! Amagas vérnyomásés a magas koleszterinszint egyaránt veszélyt jelenthet a szív- és keringési rendszer egészségére. Érdemes tehát rendszeresen mérni ezeket az értékeket, de ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem.
  • Kövesse az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvosa utasításai szerint alkalmazza, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érzi magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.