Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Április 19. 19:20, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nem csak testünknek kell táplálék

Nem csak testünknek kell táplálék

A Máltai Szeretetszolgálat Kiskunfélegyházi Csoportja nem csak élelemmel és ruházattal segíti a rászorulókat, hanem havi rendszerességgel előadásokat is szervez az érdeklődőknek.

Ma (április 19-én) Makányné Óvári Éva a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjaként bemutatta a szövetség munkáját és a hétköznapi emberek életében való szerepét.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egyesületi formában működő keresztény, civil társadalmi szervezet, mely az értelmiséget igyekszik összefogni.
A KÉSZ 1989-ben alakult Dr. Csanád Béla professzor irányításával, aki az akkori Hittudományi Akadémia gyakorlati teológia tanszékvezető tanára volt. Az egyesületet először budapesti szakmai csoportok szövetségeként hozták létre, majd hamarosan jelentkezett annak szüksége, hogy a vidéki értelmiségieknek ne kelljen Budapestre utazniuk, hanem megalakíthassák a maguk vidéki helyi csoportjait.

Az Egyesület újabb lendületet vett, amikor az alapító elnök halála után Dr. Osztie Zoltán teológia tanár plébánost választották az élére. Ekkortól gomba módra szaporodtak a helyi csoportok és még markánsabb, egységes konzervatív arculatot kapott a KÉSZ.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (rövidített neve: KÉSZ) a tagjai által létrehozott, önkormányzattal rendelkező társadalmi szervezet, amely ezen alapszabályában meghatározott célokra alakult, nyilvántartott tagsággal rendelkezik és céljai elérésére szervezi tagjai tevékenységét. Tevékenységének alapja az evangélium tanúságtevő megélése.

Az Egyesület célja és tevékenysége:

  • A keresztény, keresztyén evangelizációs küldetés tudatos elkötelezettségű vállalása az ökumené szellemében és annak teljesítésére való folyamatos törekvés az élet minden területén.
  • Az Egyesület céljának elérése érdekében főleg az alábbi cél szerinti tevékenységeket végzi:
  • Szociális tevékenység, családsegítés. Anyagi vagy természetbeni támogatás biztosítása hátrányos helyzetűek számára.
  • Tudományos tevékenység. Rendezvények, kiállítások, előadások, konferenciák szervezése.
  • Nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.
  • Kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása.
  • Gyermek- és ifjúságvédelem. Gyermekek táborozásának támogatása.
  • A határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység.
  • Nemzetközi kapcsolatok erősítése. Rendezvények, előadások, konferenciák, zarándoklatok, tanulmányutak szervezése, kiadványok készítése, illetve közös kiadványok megjelenésében való közreműködés.
  • A kereszténység társadalmi és kulturális szerepének és feladatainak feltárása, keresztény állásfoglalás kialakítása és dokumentálása, továbbá megismertetése rendezvények, kiadványok és egyéb aktuális eljárások útján.
  • A spirituális kultúra elmélyítése, a magyar keresztény, keresztyén hagyományok ápolása.

Az elmondottakból egyértelműen látható, hogy a szövetség amellett, hogy rendkívül sokat áldoz jótékonysági munkákra és a rászorulók segítésére, rendkívül összetartó, már-már családiasnak is mondható kapcsolatot tart fenn a tagok között.

Épp ezért, ha valaki szívvel-lélekkel csatlakozik hozzájuk, és a programokon is szívesen, rendszeresen vesz részt, az kizárt dolog, hogy valaha is kilépne a szövetségből. Mivel az egyesület legfőbb törekvése az, hogy munkálja a nemzet egységét, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatot a szomszédos országokban élő magyarokkal, így nem vitás az sem, hogy aki ezeket az eszméket vallja, mindenképpen ott a helye a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.