Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2016. Január 17. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nem ette meg a kutya...

Nem ette meg a kutya...

Milyen veszélyek leselkednek ránk ilyenkor?

Bár még karácsonykor is úgy tűnt, hogy elmarad a tél, az új év küszöbén dermesztő hideggel, hóval, jéggel kopogtatott. Hirtelen kellett alkalmazkodnunk a kemény mínuszokhoz, a megváltozott közlekedési viszonyokhoz.

A kisgyermekekre, a krónikus betegségekben szenvedőkre, a szociálisan hátrányos helyzetűekre és az idős emberekre különösen veszélyes lehet a hideg idő. Az összes halálokot figyelembe véve télen többen halnak meg, mint nyáron – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását a szervezetünkbe. A magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák. (Egyelőre még nincs járvány, de megjósolható, hogy idén sem ússzuk meg.) Télen a hőmérséklet csökkenése mintegy 2%-kal növeli a szív-érrendszeri halálozás kockázatát. Hidegben fokozódik a görcskészség, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalommal jelentkezhet. A magas vérnyomással bajlódóknak emelkedhet a vérnyomása, amire fejfájás, tarkótáji nyomás figyelmeztet.

Előfordulhat vesekőkólika is, ami az ágyéki területen jelentkező, az alhasba, a nemi szervekbe, a combba is kisugárzó heves fájdalommal jár. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri. Az ÁNTSZ szakértői arra intenek, hogy minden tünetet vegyünk komolyan, és forduljunk orvoshoz.

MIRE FIGYELJÜNK?

  • Kihűlni nemcsak a szabadban lehet, hanem a lakásban is, ha tartósan 15 fok alatt marad a hőmérséklet – ez főleg az idősekre, betegekre, mozgásukban korlátozottakra jelent veszélyt.
  • Hallgassunk az időjósok előrejelzésére, amikor eldöntjük, hogyan öltözködünk aznap. Könnyen felfázhatunk, aminek kellemetlen hólyaghurut lehet a következménye.
  • Védekezzünk a légúti fertőzések ellen: aki náthás, lehetőleg kerülje a közösséget, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Fogyasszunk sok meleg folyadékot, teát, C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl. alma, citrusfélék, káposzta).
  • Sokak szerint egy kis „lélekmelegítő” jót tesz a hidegben, de az alkohol éppen ellenkező hatást vált ki: tágítja az ereket, ezzel növeli a hőleadást, gyorsítja a kihűlés folyamatát. Becsapja a szervezetet azzal, hogy csökkenti a hidegérzetet. A kihűléses esetek harmadában szerepet játszik az alkohol.
  • A nagy hidegben mindenki azzal van elfoglalva, hogy fázik, nem tud másra figyelni, ezért csökken a koncentrációs képesség és a fizikai terhelhetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 31. 08:50, kedd | Helyi

Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a héten

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban.

2023. Január 30. 09:53, hétfő | Helyi

Átalakul az autóbusz-állomás kocsiállásainak rendje Kiskunfélegyházán

2023. január 30-ától (hétfőtől) az autóbusz-állomás kocsiállásainak rendje átalakul, a jövőben kevesebb állásról indulnak autóbuszok.

2023. Január 30. 07:12, hétfő | Helyi

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást

2023. Január 30. 07:08, hétfő | Helyi

Mintegy 500 pályamunka érkezett a nemzetközi Petőfi Sándor műfordítói pályázatra

A pályázatra Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból, Törökországból, Üzbegisztánból, Türkméniából és Kazahsztánból várták a jelentkezőket Petőfi-versek fordításaival.