Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2023. Március 29. 12:06, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem kell mindent kidobni, ami lejárt

Nem kell mindent kidobni, ami lejárt

Sokan már nyakig belevetették magukat a tavaszi nagytakarításba és szelektálásba.

A folyamat során természetesen a kamrára is sort kell keríteni, hogy alaposan átnézhessük, milyen elfelejtett és már lejárt élelmiszerek bújnak meg a polcok mélyén.

Tudtad, hogy az aszalt gyümölcsök, kekszek, gabonapelyhek és fagyasztott termékek a lejárati idejük elteltével még nagyjából 3 hónapig biztonsággal elfogyaszthatóak? De egyes ételek még ennél is tovább, 6, 9, vagy akár 12 hónapig is elállnak a minőségmegőrzési idejük átlépése után. Erre hívta fel a figyelmet a Nébih Maradék nélkül programjának közelmúltbeli Facebook-posztja. Útmutatásukat érdemes megszívlelned, hogy biztosan ne dobj ki olyan élelmiszert, amit még nyugodtan elfogyaszthatnál.

Lejárt, de nem biztos, hogy megromlott

Sokan még a mai napig nem tudják, hogy a hűtést nem igénylő, hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található időpont nem a fogyaszthatóság határidejét jelzi. Az úgynevezett minőségmegőrzési idő található az időtartamot mutatja, ameddig a gyártó által garantált ízt, illatot, színt és állagot elvárhatjuk. Az adott dátum után tehát az élvezeti értékükből valóban veszíthetnek ezek a termékek, ez azonban nem feltétlenül jár azzal, hogy az adott élelmiszer már nem is fogyasztható.

A Maradék nélkül program összefoglalója szerint a minőségmegőrzési idő lejártát követően

  • az olaj, a zsír, a tejpor, a chips és a sós ropogtatnivalók még 2 hónapig,
  • az aszalványok, a müzli, a gabonapehely, a fagyasztott termékek, az édes keksz, a kemény cukor és a csokoládé még 3 hónapig,
  • a majonéz, az üdítőitalok, a gyümölcslevek és a szörpök még 6 hónapig,
  • a száraztészta, a só, a cukor, az édesítőszerek, a rizs, a száraz hüvelyesek, az instant termékek (például a pudingpor és a kakaó), a fűszerek, az UHT tejszín és tej, a ketchup, a mustár, valamint a gabonafélék (például a liszt, a búzadara és a kuszkusz) még 9 hónapig,
  • a gyümölcs-, zöldség-, hús-, hal- és készételkonzervek, az ásványvíz, a méz, a lekvár, a kávé, a tea és a kakaópor pedig még 12 hónapig elfogyasztható.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a fenti dátumok csak akkor mérvadók, ha az adott termékeket bontatlanul, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolod. De még ebben az esetben is csak akkor egyél ezekből az élelmiszerekből, ha a kibontás után nem tapasztalsz rajtuk számottevő elváltozást.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 20:05, szombat | Helyi

Eszes Hunok

Az elmúlt hetekben „II. András kora”- címmel regionális történelemversenyt rendeztek a Dózsa György Általános Iskolában.

2023. Június 03. 20:01, szombat | Helyi

Nem titok a szép eredmény

A TITOK Oktatásszervező Bt. által szervezett országos, német levelező versenyen nagyon szép eredmények születtek.

2023. Június 03. 07:08, szombat | Helyi

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

2023. Június 02. 19:26, péntek | Helyi

A fizikailag szétzilált magyarság lelki összeforrását ünnepeljük

A magyar történelem egyik sorsdöntő tragédiájáról emlékeztek meg városunkban június 2-án az Ótemplomban.