Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Február 07. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: origo.hu

Nem kell rettegni a fánktól

Nem kell rettegni a fánktól

Tombol a farsangi szezon, ami egyet jelent a felvállalhatatlan mennyiségű fánkozással. Ha nem tudja, hogy kezdjen neki, íme, egy fánkkalauz.

Tombol a farsangi szezon, ami egyet jelent a felvállalhatatlan mennyiségű fánkozással. Ha nem tudja, hogy kezdjen neki, vagy már unja a szalagosat, íme, egy fánkkalauz, amelyben az alapoktól kezdve vesszük át a fánksütést.

Évről évre foglalkozunk a fánk-kérdéskörrel, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek félnek nekiállni, „úgysem fog sikerülni, mi van, ha tocsogni fog, de én nem tudok kelt tésztát” csinálni érveket állítanak fel a fánk-nemsütéssel kapcsolatban. Pedig ez teljesen felesleges, ha a bundás kenyér megy, ez sem lesz akadály.

A legegyszerűbbek
A legkönnyebbek, a fánksütés ifjú padavanjainak is biztos sikerélményt jelentő fánkfélék az élesztőt és kelesztést nélkülöző, többnyire sütőporral készülő tészták. Ezek keverés, gyúrás után azonnal mehetnek az olajba, nincs velük különösebb probléma, igazi biztonsági játék ez, mivel a végeredmény tényleg elronthatatlan.

Nagy kedvencünk volt tavaly is a túrófánk, amelyet most egy újabb recepttel egészítenénk ki: egy sokkal könnyebb, kifejezetten a túróra fókuszáló recept a csodálatos ausztrál Bentley étterem annál is csodálatosabb könyvéből származik. Minimalista, mégis az egyik legjobb fánk a világon. Receptet és technológiát a hajtás után találnak.

A csörögefánkot csak gyúrni, nyújtani és sütni kell: ha fagyasztott levelestésztából tud sütni egy akármit vagy bármit, akkor ez sem lesz kihívás. A rózsafánk ugyan bonyolultnak tűnik, de a tészta és a technológia sem jelenthet akadályt akkor, ha már valaha is só-liszt-gyurmázott. Vagy csak simán gyurmázott.

A nehézségi fokozat itt már nem elkülöníthető
Most jönnek az élesztős, egy kicsivel több odafigyelést igénylő tészták, de egyik sem olyan, amelyet ne lehetne elsőre tökéletesen elkészíteni. És ez nem túlzás! Fontos szempont, hogy a fánkokat mindig forró, bő olajban süssék, mert a kevés (vagy hideg) olajat a kelt tészta magába szívja a zsiradékot és akkor bizony tényleg felesleges volt a munka. Ha tehetik, próbálják ki a zsírban sült fánkot is, egészen új dimenziót nyit az édes tészták világában. Mondjuk a zsír erre nem csak az édes tésztáknál képes.

A szalagos a legelterjedtebb fánk, amelytől félni bizony nem szabad: be kell tartani az alapszabályokat, és a tészta pont úgy fog viselkedni, ahogy mi szeretnénk. A konyhában lehetőleg ne legyen huzat, ablakot semmiképp ne nyissunk a tésztára, az alapanyagok is legyenek szobahőmérsékletűek.

A talkerli (talkedli, tarkedli, kőttes fánk vagy cseh fánk) hasonlít az amerikaiak vaskos, levegős palacsintájára, de míg azok általában sütőporral készülnek, a ennek a tésztájába élesztő kerül. Itt sem kell megőrülni a konyhai műveletektől, mert egy kis keverés, fél óra kelesztés után már süthetik is a végtelenül egyszerű tésztakorongokat, amelyeket természetesen baracklevárral az igazi összeragasztgatni.

A tökéletes fánkok:

Csörögefánk

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 45 perc

Alapanyagok:

  • 300 g liszt
  • 4 ek tejföl
  • 1 tk porcukor
  • 2 ek vaj
  • 3 tojássárgája
  • fél mk só

A lisztet és a vajat elmorzsolom, majd hozzádolgozom a többi alapanyagot és egynemű, alaposan kidolgozott (10 perc kézi dagasztás = kb. 1 csörögefánknyi elégetett kalória) tésztát kapok. 10 percet pihentetem hűtőben.

Enyhén lisztezett felületen kb. fél milliméteresre nyújtom, majd rombuszokra osztom fel a tésztát. Minden kis rombuszt hosszában bevágok, majd az egyik csúcsát átbújtatom a bemetszésen.

Forró olajban világosra sütöm (túl sokáig sül, kiszáradhat), szalvétával fedett tányérra szedem a fánkokat és még forrón porcukorba forgatom. Baracklekvárral kínálom.

Túrófánk

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 25 perc

Alapanyagok:

  • 250 g túró
  • 4 tojás felverve
  • 3 ek liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek porcukor
  • 1 mk só

Az alapanyagokat egy tálban összekeverem, viszonylág lágy tésztát kapok. Ha édesen szeretném, egy citrom reszelt héjával és vaníliával ízesítem a tésztát, mondjuk a natúr verzió is elég döfi porcukorral.
Olajat hevítek, majd két vízbe mártott teáskanállal tésztagombócokat dobok bele. Nem kell egyszerre sok, mivel egyrészt nagyon megdagadnak, másrészt a hirtelen beletett tészta lehűti az olajat.

Ha ügyesen szaggattam, akkor a fánkok piszkálás nélkül megfordulnak, csak ki kell várni, amíg aranybarnára sülnek.

Az édeseket (vagy annak szánt) golyókat még forrón porcukorba forgatom, de lehet sült húsok körete is.

Cseh fánk, avagy talkerli

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1 óra

Alapanyagok:

  • 6 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 6 ek porcukor
  • fél kg liszt
  • fél ek olaj
  • 1 mk só

A tejben habverővel elkeverem a sárgáját, a cukrot és az élesztőt, majd fokozatosan hozzáadom a lisztet, a sót és az olajat. Alaposan kikeverem, amíg híg, de kidolgozott tésztát kapok. 30 percet hagyom kelni.

Eredetileg talkerli -formában készül, ennek híján palacsintasütőbe egy evőkanálnyi tésztát halmozok, és mindkét oldalán 2-2 percig sütöm. Ezután baracklekvárral ragasztok össze két korongot és porcukorba forgatom.

Rózsafánk

Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 70 perc

Alapanyagok:

  • fél kg liszt
  • 1 kk só
  • 6 tojás
  • 1 csipetnyi porcukor

A lisztet tálba teszem, összekeverem a sóval és a porcukorral, majd a tojásokkal ruganyos tésztát gyúrok. Ha túl kemény, morzsálódik, akkor pár evőkanál tejföllel segítek rá. Három részre osztom, fél centisre nyújtom őket.

Három különböző nagyságú pohárral szaggatom ki a tésztát: a legnagyobb normál fánkméretű (erre tökéletes mondjuk egy vizespohár) a középső valamivel kisebb, a legkisebb (Zilahy tanácsa alapján) pálinkás pohárnyi legyen. Egy fánkhoz három ilyen korong szükséges, mindegyik szélét négyszer (vagy ahányszor tetszik) kissé bevágjuk.

A három korongot egymásra teszem, középen jó erősen összecsippentem, hogy ne váljanak szét. Forró olajban, magas falú edényben sütöm ki a rózsákat és még forrón porcukrozom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.