Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Szeptember 15. 15:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Nem támasztható fel a dinoszauruszok világa

Nem támasztható fel a dinoszauruszok világa

Egy új brit tanulmány szerint kizárt dolog, hogy a dinoszauruszok világát fel lehessen újra támasztani

Egy új brit tanulmány szerint kizárt dolog, hogy a dinoszauruszok világát fel lehessen újra támasztani, így a Jurassic Park valószínűleg a mese birodalma marad. Mindezt azzal indokolják, hogy igen kevés a valószínűsége, hogy ősi rovarok kövületéből DNS-t (örökítő anyagot) lehessen kinyerni, és annak segítségével az ősi állatvilágot feltámasszák.
Steven Spielberg 1993-as filmjében 130 millió éve borostyánba fagyott ősi szúnyogok maradványaiból vonták ki dinoszauruszok DNS-ét. Egy évvel korábban, 1992-ben kaliforniai tudósok arról számoltak be, hogy DNS-töredéket sikerült kinyerniük egy rég kihalt méhfaj borostyánba zárt kövületéből.

A londoni Természettudományi Múzeum kutatói most kopálban - a borostyánnál fiatalabb megkövesedett gyantában - megmaradt rovartesteket vizsgáltak meg újgenerációs DNS-szekvenálási eljárással. A kopál arról ismert, hogy élethűen őrzi meg a rovarokat. A tudósok a DNS-szekvenálás rendkívül érzékeny technikáját használták ahhoz, hogy megállapítsák, megőrződött-e az örökítőanyag a kolumbiai kopálban megkövesedett két fullánk nélküli méhben. A két kövület korát szénizotópos vizsgálattal relatívan fiatalnak, 60-10 600 éves közöttinek határozták meg.

„Akár azt is el lehet képzelni, hogy ha egy rovar teljesen és igen gyorsan fullad bele a gyantába, ahol szinte azonnal elpusztul, az segíthet megőrizni a DNS-ét. Ebben a védelmező közegben jobban megmaradhatna az örökítőanyag, mint például a múzeumok levegőn szárított rovarjainak testében" - olvasható egy tudományos magazinban megjelent tanulmányban.
Ugyanezzel az okfejtéssel magyarázták annak az 1992-ben végzett kaliforniai kutatásnak az eredményét, amely a DNS-felerősítés korabeli eljárásával azonosította a több millió éves borostyánba zárt rovar DNS-ét. Ez a technika azonban tévútra vezetett, mivel a mintát szennyező modern, ép DNS-molekulákat erősíthetett fel. Ezeket értelmezték tévesen ősi, eredeti DNS-ként.

A legmodernebb, "újgenerációs" DNS-szekvenálási technika azért alkalmas az ősi DNS azonosítására, mert ezzel az adott minta minden DNS-molekulájának szekvenciáját meg lehet határozni, és nem valószínű, hogy a mintára akaratlanul rákerült modern, ép DNS-molekulákat fogja felerősíteni. A Természettudományi Múzeum tudósai ezért használták az utóbbi módszert a kopálba zárt rovarok DNS-ének kutatására.
A két tanulmányozott rovarmaradvány egyikéből sem sikerült az eredeti DNS megmaradásának meggyőző bizonyítékára szert tenni. A kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a kopálba zárt rovarok maradványa nem őrzött meg DNS-t. Ezért "igen valószínűtlen", hogy a kopálnál sokmillió évvel régebbi borostyánkövület ősi, eredeti DNS-t őrizhetett meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.