Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 12. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem tudnak mozgássérült kártyához jutni a rokkantak

Nem tudnak mozgássérült kártyához jutni a rokkantak

A visszaélések miatt ugyanis olyan szigorú lett a rendelet, hogy azok sem jutnak hozzá az igazolványhoz, akik régen megkaphatták.

- ezzel kereste meg szerkesztőségünket egy néző, aki hónapok óta szeretné megkapni a parkolást segítő papírt - írja Szombathely Megyei Jogú Város honlapja.

 

Üres a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló a Bejczy utcában, s elképzelhető, hogy a közeljövőben ez így is marad. A kormány ugyanis a visszaélésen miatt új rendeletet alkotott, így próbál tenni valamit a visszaélések ellen. Július másodikától szigorították a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiadási feltételeit.

Egyetértek azzal, hogy akinek nem jár az ne kapjon, de akinek jár az kapjon.

Ez a férfi, aki arcát ugyan nem vállalta elmondta: ő is áldozata a rendeletmódosításnak. Hiába járta végig a rokkantosítás 3 hónapos tortúráját az okmányirodában kellett szembesülnie azzal, hogy 54 százalékos rokkantságára nem kaphatja meg a parkolókártyát.

Az a probléma, hogy abban az időszakban volt ez a vizsgálat, amikor a törvény még nem rendelkezett. Tehát pontosan ez arról szól, hogy a háziorvos már nem állíthat ki, az új hivatal felállásával törvényi szabályozás még nem volt, majd ezután született meg a törvényi szabályozás, viszont ez a nyomtatvány ez nem felel meg az előírásoknak. Csak 2 év múlva fogok kapni és ez alapján nem állíthatnak ki rokkantsági kártyát.

A szükséges igazolást eddig a háziorvosok adták ki. Mostantól viszont ezt csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal orvosi bizottságai teheti meg. Az okmányiroda vezetője azt mondja, meg van kötve a kezük, nem adhatják ki a parkolókártyát háziorvosi igazolásra. Mint mondja július 2-tól más is változott. Szűkült a jogosultak köre.

Dr. Németh Adrienn, vezető - Szombathelyi Okmányiroda
Jelenleg kétféle szakvéleményt tudunk elfogadni parkolási igazolvány kiállításához. Az egyik a tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermekek esetén a szakorvosi vélemény, amely igazából emelt családi pótlékra jogosítja a gyerekeket ebben az esetben tudunk parkolási igazolványt kiállítani a másik pedig a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által kiállított fogyatékossági támogatásra jogosító szakvélemény.

A vakok és gyengén látók jogosultsága is megmaradt. A már kiállított igazolványok az érvényességi idejük lejártáig használhatók. Azoknak is szerencséjük van akik július 2-a előtt kiállított háziorvosi véleménnyel érkeznek az okmányirodába. Ők december 31-ig megkaphatják a mozgássérült igazolványukat.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére