Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 05. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó Kovács Tamás

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény első módosítását, így a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek.

A parlament emellett megszüntette a magyar jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és elfogadta a médiaszabályozás módosítását is.

Módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt is, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Döntött az Országgyűlés a Robin Hood-adó átalakításáról, illetve további életben tartásáról. Az adókulcs a következő évtől a jelenlegi 8-ról 11 százalékra nő, a befizetők köre a víz- és csatornaszolgáltatókkal, valamint a települési hulladékkezelőkkel szélesedik. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, és döntöttek arról is, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat. Mindemellett módosul a szakképzési törvény, a döntés értelmében már a kilencedik évfolyamtól lehetővé válik tanulószerződés megkötése a gyakorlati képzésekre. Júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Jövőre megszűnik a gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj is. Mindemellett jogszabály korlátozza a vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit.

Közben az origo hírportál birtokába került tervezet szerint a kormány első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetési törvény tervezetét. Eszerint a kabinet elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét az önkormányzatoktól. Az sincs elvetve, hogy az évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam. A tervezet még számol az evával. Az origo azt írja, hogy jövőre ténylegesen egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2-ben jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.