Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Április 19. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Mint minden évben, idén is Mezgés nappal indította a tavaszi szünetet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Az iskola április 17-ei szabadtéri rendezvénye a Föld napjához kapcsolódva ezúttal is szemétszedéssel kezdődött. Az iskola környéke és a tangazdaság mellett a város különböző részein gyűjtötték össze a szétdobált szemetet a diákok. A munka után pedig a jól megérdemelt szórakozás következett, melynek méltó helyszínt a tangazdaság adott.

Számos vidám program biztosította a szórakozási lehetőséget a fiatalok és tanáraik számára. Így például madárijesztő készítés, traktorgumi görgető verseny, különféle vetélkedők, de igen népszerű volt a traktor szimulátor is.

Délben az osztályok főzőversenyén elkészült lecsókolbászból készült bográcsos étkekből majszoltak a fiatalok, de csicsókából készült finomságok is kerültek az asztalra az iskola élelmiszeripari technikusai jóvoltából, akik számára Eördögh András mezőgazdasági termelő biztosította az alapanyagot.

Kóstolgatás közben kötetlen beszélgetés keretében ismerhették meg a diákok a rendkívül egészséges, szerény igényű kultúrnövényt, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető. A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét, inulint, levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.

A versennyel egybekötött termékbemutatón a jelentkezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de olyan is akadt, aki kísérletet tett pálinka készítésre is.

Az elkészült termékeket Csányi József polgármester vezetésével kóstolta végig a zsűri, majd a legfinomabb étkek elkészítőit díjazták is.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.