Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Augusztus 27. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: Komlómédia

Németországban visszaállíthatják a sorkötelezettséget

Németországban visszaállíthatják a sorkötelezettséget

Németországban szükség esetén visszaállíthatják a sorkatonai szolgálati kötelezettséget a kormány szerdán elfogadandó vészhelyzeti védelmi terve alapján.

Ansgar Heveling a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy a szövetségi kormány 2011-ben nem megszüntette a kötelező sorkatonai szolgálatot, hanem csak felfüggesztette, vagyis továbbra is él az alaptörvény azon rendelkezése, hogy külső fegyveres támadás esetén általános hadkötelezettség van érvényben.

Ezért az új polgári védelmi terv azzal a "forgatókönyvvel" is számol, hogy vissza kell állítani a sorkatonai szolgálatot - tette hozzá a jobboldali CDU politikusa, kiemelve, hogy fel kell készülni valamennyi lehetséges fenyegetettségre.

A legutóbb 1995-ben frissített koncepció így a katasztrófáktól a terrorveszélyen át a háborús veszélyig "minden forgatókönyvet áttekint" és rögzíti az állami intézmények, a számos különböző szövetségi és tartományi hatóság, illetve a polgári és a katonai intézmények feladatait és együttműködésük módját - mondta a bizottsági elnök.

Azokkal az ellenzéki bírálatokkal kapcsolatban, amelyek szerint a kormány félelmet kelt az emberekben, az Angela Merkel kancellár vezette párt politikusa elmondta: a koncepció azt tárgyalja, hogy miként birkózhat meg az állam és a lakosság "kritikus helyzetekkel", ami valóban kelthet aggodalmat, ezért világossá kell tenni, hogy az ország jelenlegi helyzetétől független elgondolásokról van szó.

Azonban ezeket a helyzeteket "meg kell nevezni", hogy mindenki fel tudjon készülni - tette hozzá.

A védelmi tervet összeállító belügyminisztérium nem is az utóbbi időszak fejleményeinek hatására látott munkához, hiszen a Bundestag már 2012-ben felkérte a kormányt a terv frissítésére, és az új változat most készült el - mondta Ansgar Heveling.

A Bild című lap még augusztus elején jelentette, hogy formálódik a legutóbb 1995-ben frissített polgári védelmi terv új változata, amely szerint az állami intézmények felkészítése mellett építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, és javasolni kell, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt.

Vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap közölt újabb részleteket a tervről. A beszámoló szerint az is szerepel benne, hogy a lakosságot ösztönözni kell öt napra elég ivóvíz és tíznapi élelem készletezésére.

Ezzel kapcsolatban a CDU-s bizottsági elnök kiemelte: a tervnek ebben a részében semmi újdonság nincsen, a belügyminisztérium gyakorlatilag a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) ajánlásait vette át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése