Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. November 11. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Novemberi kerti munkálatok

Novemberi kerti munkálatok

A jó kertész ilyenkor sem pihen!

Ha nem szeretnénk, hogy a kerti munkák tavasszal, mint egy mumus üljön a fejünk felett, érdemes ránézni a naptárra, és november hónapra tervezni velük. Annak ellenére, hogy ez az időszak már nem kifejezetten napsütésről és a csodálatos kék égről szól, ha okosan, ügyesen megcsinálunk mindent, amire ilyenkor a kertünknek szüksége van, tavasszal nagyon hálásak leszünk azért, hogy nem lustálkodtuk át az őszi időszakot.

Örökzöld november

Azért ilyenkor az ember nagyon tud örülni, ha sok örökzöld növénye van, gondoljunk csak az elhulló lombokra, a sok összegereblyézendő levélre. Mondjuk az is igaz, hogy azért egy őszi színekben pompázó kert csodálatos látvány ilyenkor.

A jövő év előkészítése

Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit szeretnénk termeszteni, nevelni jövőre a kiskertben. Mik azok a dísznövények, haszonnövények, amiknek helyet szeretnénk szorítani otthon, milyen magokat akarunk beszerezni. Nincs is annál jobb, amikor egy bögre kávéval a melegben üldögélve tervezgetjük kertünket.

Mit ültessünk?

Hagyományosan ilyenkor van szezonja a fák, cserjék ültetésének is, de mindenképpen az első fagyok megjelenés előtt. Rózsát is ilyenkor ültessünk. Ha ültetünk, a frissen a földbe került növények tövénél a földet kupacoljuk fel a tél beállta előtt még. Ilyenkor ültethetjük el a hagymás virágokat is, bár ezt is érdemes tervezni, mielőtt nekiesünk az ültetőlapátnak ész nélkül. Sosem árt, ha az ember lánya tavasszal is tudja, mit hova dugott el a talajba.

Metszés, talajtakarás

Ha fontos a kertünk, a metszést semmiképpen nem szabad elhanyagolni, tekintsünk erre a tevékenységre úgy, mint az egyik legfontosabb teendőre, ha nem szeretnénk elhanyagolt környezetet. Ebben a hónapban metsszük a cserjéket, a lombhullató fákat, természetesen a gyümölcsfákat is. Érdemes a fák köré talajtakaróként mulcsot is tenni, bár sokan egyszerűen felkupacolják a földet a fa tövében.

Az utolsó fűnyírás hónapja

Bizony, ebben a hónapban az évben utoljára nyírjuk le a füvet a kertben. Ha körültekintően végezzük el a feladatot, gyakorlatilag tavaszig, amíg újra fel nem éled a természet, dolgunk már nem lesz vele. A gyepre hullott faleveleket mindenképp szedjük össze.

A lehullott levelek sorsa

Ahol lombhullató növények vannak, ott bizony folyamatos munkával látnak el minket a lehulló falevelek. Ezeket nemhogy érdemes, de össze is kell szedni. A lehullott leveleket lakóhelyünktől függően tudjuk elégetni, (bár egyre több helyen tiltják egyfelől környezeti ártalmai miatt, másfelől az egészségünkre kifejtett negatív hatásai miatt) vagy zöldhulladékos zsákban elszállíttatni, vagy – ha a természete engedi, és nem diófa leveléről van szó – tehetjük a komposztálóba is.

Kismadarak a kertben

Készítsünk ki már ilyenkor az énekesmadarak számára madáretetőket, amelyekbe aztán télen folyamatosan pótoljuk az olajos magvakat. Lehetőség szerint olyan madáretetőt válasszunk, amiből nem tudják „kipancsolni” a magokat még a verebek sem.

Fárasztónak tűnik, mivel sok feladat hárul ránk ilyenkor, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy amit ilyenkor elvégzünk, azzal nagyon sok munkát takarítunk meg a tavaszi időszakra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.