Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 22. 14:55, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Nyaralni négy keréken

Nyaralni négy keréken

A nyár kellős közepén járunk, általános esetben ilyenkorra már legtöbbünk konkrét és pontos tervekkel rendelkezik a nyaralását illetően.

Ha azonban mégsem, akkor sincs az égvilágon semmi gond, a nyaralás lehet ugyanolyan jó spontán módon szervezve, mint előre eltervezve is.

Ki-ki vérmérséklete szerint dönti el, hogy az előre megtervezett vagy a rögtönzött utazás híve. A spontán módon történő elindulások legnagyobb része autóval történik nyilvánvaló okok miatt, ez az egyik leginkább kézenfekvő megoldás arra, ha szeretnénk kizökkenni a napi taposómalomból. No de, ha így döntünk, nem árt néhány gondolatot szem előtt tartani.

Hova is indulunk
Miután ráböktünk a térképre és eldöntöttük, hogy milyen desztinációt választunk idén a pihenés céljára, tájékozódjunk alapvető tudnivalókról. Ilyen például a választott útirányunknak otthont adó országban érvényes sebességkorlátozások. Nagyon könnyen lehervadhat szánkról a szabadság örvén keletkezett mosoly, ha szembesülünk más sebességhatárral, mint amihez mi szoktunk hozzá.

Szomszédos országaink közül Szlovéniában és Ausztriában lakott területen 50 km/h, azon kívül 100 km/h, illetve autópályán 130 km/h a sebességhatár. Ellenben Szlovákia és Horvátország sebességhatárai hasonló paraméterekkel rendelkeznek, mint idehaza, vagyis lakott területen 50 km/h, országúton 90 km/h és autópályán 130 km/h óra a megengedett sebesség.

Ha például Boszniában autózunk például a Neretva völgyében a festői szépségű hegyi úton, törekedjünk a közlekedési szabályok, sebességhatárok szigorú betartására, mivel igen könnyen kiemelik az embert egy-egy jól belátható, hosszabb kanyar során. Ugyanez érvényes Románia területén autózva is – márpedig Erdély fantasztikus élményeket tartogathat az egyszeri kiránduló számára – a sebességhatárokat, illetve a sebességkorlátozó táblák utasításait mindig igyekezzünk betartani, még akkor is, ha a helyi polgártársak ezeket kevéssé veszik komolyan, a turista mindig könnyebb célszemély.

Még indulás előtt
Miután a cél kitűzetett, még az indulás előtt nézzünk körül a saját házunk táján. Útlevél megvan-e, a személyi okmányok érvényesek-e. Triviálisak tűnik, de bizony sokszor élet- de legalábbis nyaralásmentő, ha még indulás előtt egy hónappal jövünk rá, hogy sem érvényes útlevelünk, sem érvényes személyi igazolványunk nincs. Enélkül pedig bajos lenne a külföldi utazás, ezekre figyeljünk oda. És ha minden rendben, akkor meg indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük őket, hogy nem a komódon pihenjen, miközben mi épp Barcs határában eszmélünk fel a hiányára.

Címkék: autózás, nyaralás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.