Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 20. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nyolc tipp, hogy ne térjen vissza a körömgomba!

Nyolc tipp, hogy ne térjen vissza a körömgomba!

Praktikus és hatékony tanácsok.

Akinek már volt gombás fertőzése, fokozott figyelmet kell fordítania arra, hogy a betegség ne térjen vissza! Szerencsére ez némi odafigyeléssel és a tanácsok megfogadásával nem lesz olyan nehéz.

Felmérések szerint, akinek egyszer már volt körömgombája, az később is könnyen összeszedheti a fertőzést - sőt minden ötödik embernek, aki kezelte ugyan a fertőzéstt, már a következő évben kiújul a betegség. Tanácsainkkal azonban megakadályozhatják ezt!

1. Ne hagyja abba idő előtt a kezelést!
A gomba elleni kezelést nem elég addig folytatni, míg észleljük a tüneteket, hanem addig kell amíg azt az orvos javasolja, vagy ameddig az a gyógyszer, készítmény betegtájékoztatójában olvasható. A tünetek ugyanis gyorsabban elmúlhatnak, mint maga a fertőzés, így sokan idő előtt abbahagyják a kezelést. Nem tévesztendő össze a kezelés és a gyógyulás időtartama.

2. Ne dobja ki a gombaölő készítményt!
A megfelelő higiénia (rendszeres fürdés, a hajlatok szárazra törlése) mellett nem árt hetente egyszer gombaellenes krémet használni, lehetőleg lefekvés előtt.

3. A cipő ne csak divatos legyen, egészséges is!
A cipőinket is érdemes megvizsgálni: ne legyen túl szoros vagy szűk, amibe könnyen beleizzad a láb, és lehetőleg készüljön természetes anyagból. Legalább két cipőt váltson lehetőség szerint naponta, és mindig hagyjuk alaposan kiszáradni a cipő belsejét, mielőtt újra viselnénk azt!

4. Papucs kötelező!
A munkahelyünkön, hacsak nincsenek túl szigorú öltözködési szabályok, viseljünk kényelmes, szellős váltócipőt vagy papucsot. Az uszodába, edzőterembe, szaunába is vigyük magunkkal a saját műanyag papucsunkat, és ezt időnként forró, fertőtlenítőszeres vízzel mossuk ki.

5. A zokni természetes anyagból legyen!
Csak természetes anyagból, elsősorban pamutból készült zoknit hordjunk! Ha pedig előre tudjuk, hogy hosszabb ideig kell állnunk vagy mennünk (pl. városnéző túrán vagy kiránduláson), akkor legyen nálunk egy száraz, tiszta váltózokni is!

6. A hintőpor nem csak a babáknak való!
A hintőpor ugyan kiment egy kicsit a divatból, ám nagyon sokat segíthet - különösen antibakteriális változata -, hogy szárazon, de hidratáltan tartsuk a lábainkat. A cipőnk belsejét rendszeresen szórjuk be antibakteriális hintőporral, ez segít szárazon és frissen tartani a lábunkat.

7. Mindenkinek saját kéz és lábápoló készlete!
Semmilyen lábápoló eszközt, így körömvágót, reszelőt, ollót, de még a törülközőt se osszuk meg másokkal, mindenkinek legyen saját készlete! A körömápoló holmikat sem árt havonta fertőtleníteni.

Néha nem árt a szakmai segítség
Évente legalább kétszer érdemes felkeresni egy jó gyógypedikűröst, aki szakértelmével segíthet a megfelelő lábápolásban. A bőrkeményedések, vízhólyagok és tyúkszemek, a benőtt vagy betöredezett köröm (illetve ezek nem megfelelő kezelése) ugyanis fogékonyabbá teheti a lábat és körmöket a fertőzésekre.

Címkék: gomba, körömgomba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.