Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Szeptember 27. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Okos ötletekkel az egészségért

Okos ötletekkel az egészségért

Ha odafigyelünk étrendünkre, sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük egészségünket.

Paprika, sárgarépa és a többiek

Ha odafigyelünk étrendünkre, sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük egészségünket. Nézzünk néhány ötletet és tanácsot annak érdekében, hogy minél egészségesebben tápláljuk szervezetünket, testünket és lelkünket egyaránt.

Adjuk csak a piros paprika felét a salátához... Ezzel már lefedjük a napi C-vitamin szükségletet, de a paprika megőrzi a csontok erősségét, a bőr szépségét és segít a sebek gyógyulásában is. Továbbá csökkenti a rák- és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Csak egy sárgarépa egy nap...
Egy sárgarépa biztosítja az összes béta-karotint, amire szervezetünknek szüksége van. Ez a tápanyag egy erőteljes antioxidáns, mely segít megelőzni a szabad gyökök káros hatását. Elengedhetetlen az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez illetve látáshoz is.

Csökkentsük az olaj használatát...
A legjobb, ha beszerzünk egy olajtartályt (töltsük fel jó minőségű olívaolajjal), melyből spriccelni tudjuk az olajat, így sokkal kevesebbet fogunk belőle használni, mintha evőkanállal adagolnánk. Permetezzük be vele a húst vagy a krumplit, és süssük készre. Így elkerüljük a bő olajban való sütést.

Együnk kevesebb sót...
A feldolgozott élelmiszerek, a készételek rengeteg sót tartalmaznak, ezért inkább kerüljük ezek fogyasztását. Átlagosan 9 g sót eszünk meg naponta, ez 50% - kal több, mint a felnőtteknek ajánlott maximális napi 6 g. A túl sok só magas vérnyomást okozhat, amely a felnőtt lakosság egyharmadát érinti, valamint növeli a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.

Együnk rostban gazdag ételeket...
Válasszunk magas rosttartalmú teljes kiőrlésű gabonaféléket, ezáltal növeljük a szervezetünkben a kalcium, a vas és a cink szintet.

Együnk minél több cinket...
A pulyka és a kesudió a legjobb cinkforrás. Immunerősítő hatása miatt elengedhetetlen, emellett segít a sebgyógyulásban.

Héjában sült krumpli, mint gyors étel...
Tálalhatjuk friss salátával, tejföllel, különböző ízesítésű öntetekkel. Sovány sonkával, csemegekukoricával feldobhatjuk ezt a könnyen elkészíthető ételt.

Az ízletes napraforgómag...
Egy kis maréknyi kétszer annyi E-vitamint tartalmaz, mint amire a legtöbb embernek szüksége van egy nap. Ez a vitamin segít a sebek gyógyulásában és megakadályozza a hegesedést.

Kerüljük a hidrogénezett zsírokat...
Hidrogénezett zsír akkor alakul ki, amikor a tiszta növényi olajat feldolgozzák egy jobb íz elérése, valamint a hosszabb eltarthatósági idő érdekében. Ezek rossz hatással vannak szívünk egészségére, ezért mindig figyelmesen olvassuk el a termékek címkéjét, mielőtt megvásárolnánk.

Együnk minél több zöldséget...
A zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdagok. Egyensúlyban tartják szervezetünket, energiával látnak el, frissítenek. Egyik legjobb elkészítési módjuk a saláta, amit a következő néhány trükkel könnyedén változatossá tehetünk.

1. Paprika, retek, gomba, sárgarépa, kukorica és újhagyma hozzáadásával különböző ízeket és tápanyagokat adhatunk salátánkhoz.

2. A különböző típusú salátalevelek - minél sötétebb a levél, annál több tápanyagot tartalmaz - nagyon egészségesek, érdemes őket variálni.

3. A spenót és a vízitorma rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, valamint különleges ízt varázsol a salátánkhoz, próbáljuk ki és fogyasszuk rendszeresen.

4. A friss fűszernövények izgalmassá teszik salátánkat, adjuk hozzá frissen, apróra vágva.

5. A változatosabb íz kedvéért pedig használjunk különböző ízű önteteket, egy kevés hidegen sajtolt olaj, balzsamecet vagy ízesített ecet felhasználásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.