Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 24. 17:55, szerda | Helyi
Forrás: profit7.hu

Olcsó nálunk az élet, csak nem keresünk hozzá eleget

Olcsó nálunk az élet, csak nem keresünk hozzá eleget

Hiába magasak a nyugati fizetések, az élet is drágább – szokták mondani szinte minden alkalommal, amikor előkerül a téma.

Bár az állítás önmagában igaz, egyáltalán nem mindegy, hogy mi mennyivel magasabb. Az Eurostat most összehasonlította a tagállamok árszínvonalát, ami igazolta, tényleg sokkal olcsóbb vásárolni a közösség keleti felében. Azért ne hullajtsunk krokodilkönnyeket a többiekért, nyugaton így is jóval több fér a kosárba.

Ha az élelmiszereket és a nem alkoholos italokat nézzük, akkor ugyanazért a termékegyüttesért több mint kétszer annyit kell fizetni a legdrágább tagállamban, mint a legolcsóbban.

Az adatok alapján Dániában kell a legtöbbet fizetni az élelmiszerekért, az uniós átlag 145 százaléka az ottani árszínvonal. Őket követik a svédek 124 százalékkal, az osztrákok 120 százalékkal, majd az írek és a finnek 116 százalékkal. Jóllakni a legolcsóbban Lengyelországban lehet, itt a kontinens átlagárainak 63 százalékát kérik el a boltokban. Nem sokkal maradt le Románia 64 százalékkal, utánuk pedig Bulgária (70%), Litvánia (78%), valamint Csehország és Magyarország (79%) következik.

Mi vagyunk a legnyugatibb olcsó kocsma

A kutatásban különféle termékcsoportok – így alkoholos italok, dohánytermékek, hús-, kenyérfélék, stb. – szerint is rangsorolták az országokat. Magyarország egyedül az alkoholos italok terén szerzett olcsóságból dobogós helyet, az unióban ugyanis csak Romániában és Bulgáriában kell kevesebbet fizetni a szeszért.

A termékcsoportokat összehasonlítva arányaiban a tejtermékekért, tojásért fizetünk a legtöbbet, az uniós átlagár 87 százalékát, míg a dohánytermékekért csak közösségi átlag 60 százalékát kérik el nálunk.

A kívülállóknál a legdrágább az élet

Szinte mindenkit ver drágaságban az unión kívüli, de az Európai Gazdasági Térség részét képező Norvégia és Izland, de ide tartozik a közösséghez egyéb nemzetközi szerződés révén kapcsolódó Svájc is. Húsért például az utóbbi helyen az európai átlag több mint két és félszeresét kell kifizetni, míg a két északi országban az alkoholért kérnek el hasonlóan magas összegeket.

Általánosságban véve elmondható, hogy a fent említett három országban még a legolcsóbb termékcsoportban is legalább 20 százalékkal magasabb az árszínvonal, mint az átlagos európai érték.

Árulkodó keresetek

Nem sok vigaszt nyerhetünk relatív olcsóságunkból a fizetésekre vonatkozó adatok összehasonlítását követően. Az OECD 2015-ös kereseti adataiból kiderül, hogy míg Magyarországon átlagosan 10 660 dollár (kb. 2 930 000 Ft) az éves fizetés, addig ugyanez Dániában 63 647 dollár, vagyis majdnem pontosan hatszorosa a hazai béreknek. Az átlagfizetés többek között Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Ausztriában is meghaladja az évi 40 ezer dollárt, de például Hollandiában már az 50 ezret is eléri.

Van tehát még hova fejlődnünk, hiszen olcsó boltok ide vagy oda, Nyugat-Európában még mindig két-háromszor tovább ér a takaró.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.