Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Június 26. 08:38, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Óriási értéket képez hazánk védelmében a Kiskunfélegyházán működő fegyvergyár

Óriási értéket képez hazánk védelmében a Kiskunfélegyházán működő fegyvergyár

2019-től teljes kapacitással fog működni a város szélén elhelyezkedő gyár, ahol a világszínvonalú cseh Ceská Zbrojovka licensze alapján állítják elő a kézi lőfegyvereket.

A városunkban élők közül sokan kétkedve fogadták, amikor 2017-ben létrehozták a gyártócsarnokot, majd ezt követően megkezdődött a személyi állomány felvétele és annak képzése, mely máig folyamatosan zajlik. Napjainkban már az egyes fegyver összeszerelési fázisok megkezdődtek és hamarosan meg fognak érkezni a gyártó gépsorok is.

Azonban érdemes belegondolni abba, hogy a rendszerváltást megelőzően Magyar Honvédség az egyik legjelentősebb munkáltató volt Kiskunfélegyházán. Az akkor itt állomásozó állomány a laktanya bezárását követően többségében itt maradt városunkban és még napjainkban is a lakosság jelentős részét képezik a honvédség volt tisztjei, tiszthelyettesei és családjaik. Sőt, ha mélyebbre ásunk városunk történelmébe, büszkén gondolunk vissza városunk szülötteire: Petőfi Sándorra a szabadságharc egyik vezéralakjára, Boczonádi Szabó József altábornagyra, a Lodivika Akadémia első parancsnokára és dr. Magyari Béla ezredesre, kiképzett űrhajósra is, akiknek köszönhetően katonai múltunk megalapozódott.

Ezen hagyományokra is tekintettel került előtérbe Kiskunfélegyháza, amikor az idén 170. évfordulóját ünneplő Magyar Honvédség fejlesztése megkezdődött az elmúlt évben. Másfél évvel ezelőtt keresték meg a városvezetést és kezdődtek egyeztetések arról, hogy a Magyar Honvédség stratégiai megerősítésében jelentős szerepet kapjon városunk. Kiskunfélegyháza, mint a kézi fegyverek gyártásának új bázisa került fel a Magyar Honvédség térképére és kapott jelentős szerepet.

- A rendszerváltást követően folyamatosan lehettünk tanúi az itt lévő gyárak és üzemek bezárásainak és ezzel együtt jelentős számú munkahely megszűnésének. Köszönhetően az itt lévő vállalkozások tulajdonosai és vezetői lokálpatrióta gondolkodásának, a megmaradt vállalkozások folyamatosan itthon fejlesztettek és erősítették meg tevékenységüket, mellyel a jelentős számú munkahelyet nem csak megőrizték, hanem újakat is létrehoztak az elmúlt években. Ennek köszönhetően a jelen önkormányzati ciklus elején ígért 5 év alatt, 500 új munkahely programot városvezetésünk már régen túlteljesítette. A Magyar Honvédség, kiskunfélegyházi beruházásával azonban egy újabb mérföldkövet sikerült elérni, ami a rendszerváltás óta egy városvezetésnek sem sikerült, miszerint nem csak az itt lévő vállalkozások fejlesztenek, hanem ezzel egy korábbiakban nem létező termelő tevékenység kerül fel a félegyházi termelő palettára – nyilatkozta Csányi József polgármester lapunknak.

Azt is megtudtuk városunk első emberétől, hogy további két multinacionális cég vásárolt területet Kiskunfélegyházán és tervez munkahelyteremtő beruházást.

- Az ötéves önkormányzati ciklusra ígért 500 új munkahely túlteljesítése köszönhető az itt dolgozó, termelő vállalkozások sikerének és a városvezetés gazdaságfejlesztő szemléletének, aminek közvetett hatásai érzékelhetők az iparűzési adó bevételek növekedésében, az új ingatlanok iránti fokozott keresletben, a bölcsődei és óvodai csoportok bővülésében, a helyben elköltött javak gyarapodásában, a vendéglátás, kereskedelem fellendülésében – szögezte le a polgármester.

Végezetül az alábbiakat mondta az elmúlt időszak fejlesztései kapcsán:
- Hiszem, hogy belátható időn belül kézzelfogható sikereket tudunk elérni annak a mintegy 3 ezer félegyházi munkavállalónak a helyben tartásában is, akik jelenleg Félegyháza és Kecskemét között ingáznak, és a talán azok hazacsábításában is, akik más városokban, netán idegen országokban vállaltak munkát. Nagy álmom, hogy Félegyháza képes legyen olyan vonzó jövőképet nyújtani a fiataloknak, amiért képzettségük megszerzése után érdemes visszatérniük szülővárosukba.

Benkő Tibor Honvédelmi Miniszter a tegnapi napon adott interjúja a témában elérhető a hirado.hu oldalon.
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/24/jelentos-fejlesztesek-indulnak-meg-a-magyar-honvedsegben

(Fotók: 2018. június - Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Címkék: fegyvergyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM