Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 13. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Örökölt értékes kincsünk - a néptánc

Örökölt értékes kincsünk - a néptánc

„A tánc a zene és a mozgás ötvözete. A néptánc pedig gyökerek és öröklött mozdulatok édes egyvelege.”

„A tánc a zene és a mozgás ötvözete. A néptánc pedig gyökerek és öröklött mozdulatok édes egyvelege.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Ónodi Izabella a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke június 12-én a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében tartott Padkaporos Gála nyitányaként.

"A néptánc és a népzene az önkifejezés hagyományokon alapuló formája, mely túlmutat a tanult gesztusokon és az ösztönösség felé hajlik. Nem véletlen, hogy családok több generációt átívelően közösen táncolnak városunkban. Reményeink szerint lassan elérjük azt a hozzáállást, ami a régi Magyarországon mindig is természetes volt: hogy a népzenével és a néptánccal foglalkozó fiatalok nemcsak kitűnnek társaik közül, hanem tartásukkal irányt mutatnak.

Kiskunfélegyházán nagy hagyománya van ennek az autentikus kifejezési formának. Nemcsak gyerekek, serdülők hódolnak a néptáncnak, hanem sikeres felnőtt csapat is van közöttük. Ezt bizonyítja, hogy a magyarságtudat kortalan és soha sincs késő szabadjára engedni a mindannyiunkban szunnyadó néptáncost."

Az est folyamán fellépett Padkaporos Táncegyüttes kialakulásának történetét megtudhattuk Gulyás Lászlótól a táncegyüttes elnökétől, akinek nyitó beszéde után a zenéé és a táncé volt a főszerep a színpadon. A félegyházi táncosokon, az utánpótlás csoportokon kívül felléptek a kunszállási néptáncosok is. Maninger Lencsi népi énekestől, az utánpótlás csapat koregráfusától megtudhattuk, hogy a gyerekek nemcsak néptáncolni és énekelni tanulnak, hanem a népi hangszereken való játékot is elsajátíthatják. Ebből is láthattunk ízelítőt az est folyamán. Gyönyörű citerazenét hallhattunk Lencsi két kis növendékétől.

A közönség pedig mit sem törődve a tikkasztó hőséggel, vastapssal jutalmazta a fellépők sorát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA