Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Országos tisztifőorvos: csökken az elhunytak átlagéletkora

Országos tisztifőorvos: csökken az elhunytak átlagéletkora

A koronavírus-fertőzésben elhunytak számának növekedésére és átlagéletkorának csökkenésére hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Nő a halálesetek száma. A járvány kezdetétől október 4-éig 833 ember halt meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. A legtöbb haláleset április 13. és 19. között történt, akkor 90-en hunytak el - mondta Müller Cecília.

Az elmúlt hetekben nőtt a napi tíz körüli halálozások száma. A múlt héten az elhunytak száma naponta hat és 16 között volt. A 36. héten tízen, a 39. héten 65-en, a 40. héten 76-an haltak meg - fűzte hozzá.

Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4, a 40. héten 72,6 év volt. A legfiatalabb elhunyt a 40. hétig 30 éves, a legidősebb 103 volt - mondta Müller Cecília. Közölte, hogy az elhunytak átlagéletkora egyértelműen, bár minimálisan csökken.

Arányuk Budapesten a legmagasabb, ahol a legtöbb fertőzöttet is regisztrálták - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az eddig elhunyt 833 ember közül 52-nek nem volt társbetegsége, csak a koronavírus-fertőzés; hetven év felett a nők, alatta a férfiak halálozási aránya magasabb.

Elmondta: kedden elhunyt egy 21 éves nő, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, a szakemberek azonban nem gondolják, hogy a fertőzésbe halt bele.

A nő egy gyors, tragikus lefolyású betegségben veszítette életét - tette hozzá.

Magyarországon minden olyan halálesetet feltüntetnek a koronavírus statisztikájában, amikor laboratórium által igazoltan fertőzött ember veszítette életét - mutatott rá Müller Cecília.



A nyers halálozási arányszám - amely azt mutatja, hogy az összes pozitív eset közül hányan haltak meg - 2,6 százalék.

Az elmúlt napon 816-tal nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 24-en haltak meg. Az országban 23 088 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 656-an kórházban, közülük 41-en lélegeztetőgépen vannak. Az elvégzett koronavírustesztek száma 781 023 - mondta.

A kedden elhunyt betegek közül a legidősebb 89 éves volt; kétharmaduk szív- és érrendszeri betegségben, egyharmaduk anyagcsere-betegségben szenvedett. Ez az arány hasonló a betegségek magyarországi előfordulásának arányához - jegyezte meg.

A 24 európai ország halálozási adatait közlő EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) adatait ismertetve elmondta: Magyarországon csak a 30. héten, egy júliusi hőhullám idején volt minimális többlethalálozás, ami minden nyáron tapasztalható. A 24 országban a 21. és a 25. hét között nőtt a halálesetek száma, Magyarországon akkor nem volt emelkedés.

"Magyarország egyelőre nem mértünk többlethalálozást a pandémia miatt" - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi adatok indokolják, hogy további laboratóriumok is bekapcsolódjanak a tesztelésbe.

Voltak olyan kórházi laborok, amelyek csak a saját betegeik vizsgálatát végezték, ők kibővítik a vizsgálati körüket - mondta Müller Cecília. Hozzáfűzte: kedden újabb két labort jelöltek ki, és folyamatban van egy nagy kapacitású laboratórium bevonása is a vizsgálatokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során