Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Október 04. 11:34, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Összefogtak Félegyházán az extrém sportot űző fiatalok

Összefogtak Félegyházán az extrém sportot űző fiatalok

Sokan titulálják őket főtéri mutatványosoknak, holott komoly sporttevékenységnek számít szerte a világban a free style gördeszkázás, görkorizás, rollerezés, bringázás.

Facebook-csoportot alakítottak, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek egymással. és aláírást gyűjtenek azok a fiatalok, akik az új rendelet értelmében kiszorultak rollereikkel, görkorcsolyáikkal, kerékpárjaikkal, gördeszkáikkal a városközpontból.

Nagy port kavart az új közterület-használatról szóló rendelet Kiskunfélegyházán. Ezt követően ugyanis szabálysértési eljárás indítható azok ellen, akik nem rendeltetésszerűen használják a főtér lépcsőit, korlátjait vagy éppen feljáróit. Az extrém sportot űző fiatalok azonban méltatlannak tartják, hogy itt Félegyházán nem tudnak olyan helyet biztosítani számukra, ahol ezt a tevékenységet folytathatnák.
A legkisebb településeken, Szankon és Bugacon is található olyan pálya, ahol zavartalanul gyakorolhatnak e különös sport szerelmesei. Igen, sportolókról beszélünk. Nem cirkuszi mutatványosok ők, hanem nagyon komoly koncentrációt és fizikai erőnlétet igénylő extrém sportot választottak maguknak, melyben úgy érzik kiteljesedhetnek. Nem a számítógép billentyűzetét vagy épp a videojáték joystickját markolásszák otthon, hanem mozognak, sportolnak, gyakorolnak, edzenek. Ők ugyanúgy részt vesznek versenyeken és megmérettetéseken is, mint bármely más sportoló.

Talán még senkinek nem tűnt fel a létszámuk, hiszen nem egyszerre özönlötték el a városközpontot, de az október 3-án tartott sajtótájékoztatón közel kétszázan jelentek meg a Városi Sportcsarnok mögötti parkolóban, ahol Dobos István, Ficsór Olivér és Barta Dávid tolmácsolták számukra a szomorú hírt: nincs pénze a városnak skate-parkot létesíteni.

A városvezetés szerint nem becsülték meg azt a betonplaccot sem, melyet korábban a Petőfi-lakótelepen jelöltek ki számukra. Azt azonban nem ők tették tönkre, hanem akik nem a rendeltetésnek megfelelően használták és szándékosan rongálták. Pontosan úgy, mint a Vasas Sportpálya esetében, mely szintén nem a sportolók miatt lett az enyészeté, hanem az egyéb nem odaillő emberek dorbézolásának köszönhető a mostani látvány.

A szombati sajtótájékoztatón felszólalt a fiatalok egyik szószolója Ficsór Olivér, aki maga is BMX sportoló volt, öccse Kornél pedig elég magas szinten műveli ezt a sportot. Országos és nemzetközi versenyeken vesz részt, ahonnan mindig szép eredményekkel tér haza. Olivér aktív sportolóként már korábban is küzdött a skate-park ügyéért, most harmadjára is csatasorba áll, hogy összefogja a fiatalokat és segítségükre legyen. Olivér maximálisan egyetért azzal, hogy óvni kell az újonnan megépült városközpontot, de szerinte ezekről a sportoló fiatalokról sem szabad megfeledkezni, lehetőséget kell adni számukra a gyakorláshoz. Az ideiglenesen felállított rámpa a sportcsarnok mögötti parkolóban csak szükségmegoldás, sokáig nem fogják jó szemmel nézni őket ott sem.

- Láthatóan nagyon jól ki tudják használni a fiatalok ezt a szükségmegoldást is, de ha egy rendezvény miatt megtelik autókkal a parkoló, akkor újra nem lesz hová menniük – nyilatkozta lapunknak Olivér.

A fórumon részt vett Kis-Szeniczey Kálmán az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke, önkormányzati képviselő is, aki azon a véleményen van, hogy a megoldáson együtt kell dolgozni. Javasolta a fiataloknak, hogy álljanak ki magukért és a sportágért.

- Ha egy komoly erő és szándék van az ügyetek mellett, akkor lesz megoldás is. A magam részéről mindenképpen azon leszek, hogy a képviselőtestület előtt napirenden tartsam a problémátokat és javasolni fogom, hogy keressük meg a helyet, ahol a sportág előírásainak megfelelő és hosszú távon üzemeltethető pályát belátható időn belül ki lehet alakítani. Az országban számos helyen épültek az elmúlt években ilyen pályák a vállalkozóknak, különféle cégeknek és pályázati forrásoknak köszönhetően. Nekünk is meg kell találni erre lehetőséget. Én mindenképpen segíteni fogom az ügyeteket – ígérte a képviselő.

(Képek, video: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.