Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Február 05. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Óvatosan a diétákkal!

Óvatosan a diétákkal!

MANAPSÁG DIVAT TEJ- ÉS LISZTMENTESEN készíteni még a desszerteket is, ám a végletes, indokolatlan diéták árthatnak, és akár hiánybetegségeket okozhatnak.

MANAPSÁG DIVAT TEJ- ÉS LISZTMENTESEN készíteni még a desszerteket is, ám a végletes, indokolatlan diéták árthatnak, és akár hiánybetegségeket okozhatnak.

Napi fél liter tejre vagy annak megfelelő tejtermékre akár laktózmentes formában is szükség van!

Azok se hagyják ki a tejtermékeket az étrendjükből, akiknek gyomorpanaszokat vagy puffadást okoznak, mert ezzel árthatnak a szervezetüknek. Súlyos kalciumés D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt – figyelmeztet dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai és táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa. A laktóz-intolerancia a tejcukorral szembeni érzékenységet jelenti, mely emésztési zavart nem ajánlatos magunknak „diagnosztizálni”.

  • Laktóz a kecske- és juhtejben is van.
  • A savanyított termékek, a joghurt, tejföl, kefir viszonylag kevés laktózt tartalmaznak.
  • Az érlelt sajtokban nincs tejcukor.

A laktózmentes termékek főzésre is használhatók.

Puffadást, görcsöt más is okozhat, így például a stressz, gyulladás, lisztérzékenység. Az európaiak 14–40 százalékára jellemző, hogy a szervezetükben nem termelődik elég laktáz, azaz tejcukrot lebontó enzim, ezért náluk a tejtermékek fogyasztása panaszt okozhat. Napi fél liter tejre vagy annak megfelelő tejtermékre azon ban akár laktózmentes formában is szükség van a szakember szerint.

Az egészséges életmód jegyében először az amerikaiak kezdték kerülni a glutént, s e divat nálunk is terjed. Mivel az ilyen diéták nem kevés odafigyeléssel és plusz anyagi kiadással is járhatnak, értelemszerűen csak akkor javasoljuk az elkezdését, ha az valóban indokolt – mondja dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.

Érdemes tehát kideríteni, valóban glutén- vagy lisztérzékenység okozza-e a kellemetlen tüneteket. Hasonló a helyzet a tojásallergiával is, ami főleg a kisgyerekeknél lép fel, de többségük hároméves korára kinövi. Előfordul, hogy már a szoptatás ideje alatt is érzékenyen reagál rá a kicsi, ha az anyja tojást evett. Ilyenkor nincs más választás, mint a tojásmentes étrend. Egyébként a tojás jó fehérjeforrás, gazdag A- és D-vitaminban.

A Táplálkozási Akadémia szakértői szerint lisztérzékenység esetén általában kizárólag a gluténmentességre ügyelünk, pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit is be kell tartani. A gluténmentes étrend a leggyakrabban szegény élelmi rostban, amit naponta 60-80 dkg zöldség, gyümölcs elfogyasztásával ellensúlyozhatunk. Emellett a gluténmentes barnaliszt- keveréket, a puffasztott barna rizst, az olajos magvakat ajánlják a dietetikusok.

Sokan a lisztet, cukrot egyaránt igyekeznek száműzni az asztalukról, de a szénhidrátokban szegény diéta is okozhat problémákat. Naponta 100 gramm szénhidrátra van szüksége a szervezetnek, ami azért is fontos, hogy az agy működéséhez elég glükóz álljon készenlétben.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta nem kockázatmentes – zavart gondolkodással, csont- és vesebajokkal járó ketózist okozhat –, ezért mielőtt belevágnánk, érdemes a kezelőorvossal konzultálni.

A zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztásáról pedig semmilyen életmódváltó diéta jegyében sem szabad lemondani!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA