Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 15. 07:51, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Pályaorientációs napot tartottak a Mezgében

Pályaorientációs napot tartottak a Mezgében

A környező településekről, kilenc általános iskolából kétszáz diák érkezett a Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba október 14-én, hogy megismerje az itt folyó képzést.

A pályaválasztást segítő népszerű programra idén Jászszentlászlóról, Pálmonostoráról, Bugacról, Orgoványról, Kunszentmiklósról, Kunfehértóról, Kiskunhalasról, Garáról és a kiskunfélegyházi Darvas iskolából érkeztek a nyolcadik osztályos tanulók.

Az őszi nyílt napot, melyen az iskola tanárai és oktatói bemutatták a gazda – állattenyésztő, növénytermesztő, lovász, pék-cukrász és a hentes és húskészítmény-készítő szakmákhoz kapcsolódó oktatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, a Foglalkozások Hete eseménysorozat részeként tartották meg.

A szakmákkal való ismerkedés két helyszínen zajlott. Az iskola épületében Kiss-Feketéné Bodor Barbara szakmai igazgatóhelyettes várta a fiatalokat a pék-cukrász és hentes és húskészítő szakmákhoz kapcsolódó játékos feladatokkal.

Kipróbálhatták például a kalácsfonást, a mézeskalács készítést, díszítést, megmutathatták kézügyességüket a sógyurmákkal, a laboratóriumban élelmiszeripari vizsgálatokat végezhettek és vakkóstoláson tehették próbára ízérzékelésüket, a hentes szakmához kapcsolódóan pedig kolbászt is tölthettek a vállalkozó kedvűek. Természetesen sütőbe, látványkemencébe is bekerültek az elkészült művek, melyekből utána jóízűen fogyasztottak is a fiatalok.

A tangazdaság területén Rózsa Pál igazgató fogadta a busszal kiérkező fiatalokat és ismertette az iskolában folyó képzéseket, a szakmai gyakorlatok módjait és helyszíneit, illetve beszélt az ösztöndíjazás lehetőségeiről is. Ezt követően a szakoktatók vették át a szót és néhány gondolat erejéig beszéltek a tangazdaság területi felosztásáról, az ott folyó munkákról, valamint arról hogyan is kell elképzelni a szakmai gyakorlatot az egyes helyszíneken. A rövid ismertetés után a diákok végigjárták a tangazdaságot, megismerkedhettek az ott tartott állatokkal, megnézhették a mezőgazdasági termelés helyszínét, majd paprikát fűzhettek, lovagolhattak és kocsikázhattak, sőt traktorozhattak és kipróbálhatták a drón kezelését is.

- A diákok nagyon érdeklődőek voltak. Fegyelmezetten járták végig a tangazdaság területét és láthatóan tetszett számukra, amit láttak / hallottak. Úgy gondolom tökéletesen sikerült a mai nap, hiszen mindkét helyszínen próbáltunk izgalmas és érdekes feladatokat adni a fiatalok számára, melyekkel maximálisan szemléltetni tudtuk számukra az itt folyó oktatást és a visszajelzések azt mutatják, hogy sok diáknak felkeltettük az érdeklődését iskolánk iránt – foglalta össze tapasztalatait Rózsa Pál igazgató a program végén.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.