Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 29. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Párválasztás a világ egyes tájain

Párválasztás a világ egyes tájain

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy adott kultúrában mit jelent pontosan a hűség, érdemes górcső alá vetni, milyen írt és íratlan szabályok alapján történik a párválasztás.

Az elköteleződés és a házasság szinte kéz a kézben járnak. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy adott kultúrában mit jelent pontosan a hűség, érdemes górcső alá vetni, milyen írt és íratlan szabályok alapján történik a párválasztás.

Monogámia
Az európai, amerikai és ausztrál kultúrákban a monogámia az elfogadott párkapcsolati forma. A növekvő válási statisztikák száma viszont azt jelzi, hogy a nyugati kultúrákban a sírig tartó kapcsolattal szemben a sorozatos monogámia van terjedőben. Vagyis életünk során többször választunk társat magunknak hosszú élettársi kapcsolat vagy újraházasodás formájában.

Poligínia
A többnejűségről, vagy poligíniáról legtöbbször a Közel-Kelet egyes országai jutnak eszünkbe, pedig ez a családmodell Afrika sok oroszágában is máig legális párkapcsolati forma. Az amerikai törvények tiltása ellenére máig léteznek olyan fundamentalista közösségek, amelyek vallási meggyőződésből továbbra is többnejű életet folytatnak. Mivel egy férfi hivatalosan csak egy nővel házasodhat, további feleségeit papír nélkül veszi magához.

Poliamori
A poliamori más néven csoportos szerelem három vagy több, bármilyen nemű és szexuális orientációjú ember kapcsolatát jelenti. Két nő, két férfi vagy két férfi és egy nő, de akár négy nő és hat férfi is élhet poliamorista kapcsolatban. A hangsúly ezekben a viszonyokban nem a törvényes köteléken van és sokak szerint nem is a szex a fő mozgatórugó. Ezen párkapcsolatok ideológiája, hogy a felek teljes nyitottságban, őszinteségben, jó akaratban és minden esetben etikus viselkedést gyakorolva éljenek együtt. Sok modern guru és spiritualitással foglalkozó ember választja ezt az együttélési formát.

Poliandria
Igaz jóval ritkábban fordul elő, de a többnejűség mellett létezik a poliandria, vagy többférjűség is. Elfogadott volt egykor a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, sőt háborús időszak után - mikor drasztikusan csökkent a férfiak száma – egyes monogám társadalmakban is, de Tibetben és Nepálban máig találni olyan közösségeket, ahol egy nő egyszerre több férfivel léphet házasságra. A szűkös körülmények között élő társadalmakban ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Így korlátozzák a népesség növekedését, valamint a megszületett gyerekek túlélési esélyei is javulnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: