Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 21. 16:30, szerda | Helyi
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Pénzügyi nevelés: érdemes korán kezdeni

Pénzügyi nevelés: érdemes korán kezdeni

A pénzügyi oktatás problémás területe a gyereknevelésnek, hiszen gyakran a szülők is bizonytalanok ezen a téren.

A pénzügyi oktatás problémás területe a gyereknevelésnek, hiszen gyakran a szülők is bizonytalanok ezen a téren. Jól összefogott iskolai tananyag is hiányzik, ám a leglényegesebb, hogy a szülők milyen példát mutatnak, és a gyakorlatban hogyan adják át gyermeküknek a pénzügyi ismereteket - mondta Himer Csilla, pénzpedagógus a Rádió Orienten.

A pénzügyi nevelést akkor érdemes kezdeni, amikor a gyerekben felmerül a pénzzel kapcsolatos kíváncsiság. A pénz beosztásának és a takarékosságnak a megtanítása és készség szintű gyakorlása gyerekkorban később a záloga lehet egy adósságoktól mentes, átlagos pénzügyi életvitelt folytató felnőtt létnek - mondja a szakember.

A takarékosság szabályai

A takarékosságra nevelést érdemes a kisgyerekek gyűjtőszenvedélyére alapozni. Ha emellett a gyerek még pozitív szülői példát is lát, biztos, hogy követni fogja azt. Himer Csilla szerint a takarékoskodás legfontosabb szabálya, hogy mindig céllal tegyük. A pénzügyi nevelés másik fontos alapja a családi értékrend kialakítása, hiszen ez nagymértékben meghatározza, hogy milyen értékekre lesz nyitott gyermekünk.

Hány éves kortól és mennyi legyen a zsebpénz?

Himer Csilla szerint a zsebpénz végtelenül rugalmasan kezelhető a gyerek életkorának, képességeinek, saját kiadásainak, a család anyagi helyzetének, elfogadott értékrendjének függvényében. Ami biztos - fűzi hozzá a szakértő,- a zsebpénznek evolúciója van, a gyerek életkorával együtt nő. Az elvégzett munkáért adott zsebpénzzel pedig a gyerek megtanulhatja, hogy a pénzért dolgozni kell.

Itt azonban a pénzügyi szakértő különbséget tesz a jó jegyért vagy házimunkáért adott pénz, és a különmunkáért kapott zsebpénz között. Himer Csilla véleménye szerint a házimunkával a gyerek saját képességei szerint járul hozzá a család működéséhez, ez a mások kedvéért, a közösségért végzett munka később az adakozás és az önkéntesség alapja lehet. A tanulás pedig jobb, ha belső igényből fakad, és nem anyagi jutalmazással, külső ösztönzők által motivált - vallja a pénzpedagógus.

Túl drága játék, csoportnyomás

A nagyon drága, divatos játékoknál érdemes a gyereket is bevonni a gyűjtésbe. Így, ha összegyűlik a pénz a megvett játék mellé még önbizalommal és az elért teljesítmény büszkeségével is megajándékozhatjuk csemeténket, amellett, hogy a takarékoskodáshoz szükséges türelemre neveljük.

Pénzügyek játékosan

A mindennapi pénzkezelésre, takarékoskodásra játékosan is nevelhetjük gyermekeinket például a közismert Gazdálkodj okosan társasjátékkal. A Zsebre megy kifejezetten zsebpénz-kezelést tanít, a Monopoly pedig a befektetések világába kalauzol. Az egyik legjobb átfogó pénzügyi képet adó társasjáték Robert Kios játéka, a Cash flow for kids. Ez sajnos évek óta nem jelent meg újra. Ezek mellett a pénzügyi intelligenciát fejlesztik a logikai és a kreatív problémamegoldó képességeket és a stratégiai gondolkodást fejlesztő játékok, feladatok is.

Ilyenekkel is találkozhatunk Himer Csilla Pénzmesék sorozatának legújabb köteteiben, melyekben a szerző az 5-6 évesek valós kérdéseinek megválaszolásához ad mankót a szülőknek mesébe ágyazottan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: