Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Szeptember 29. 09:13, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Aláírást gyűjt az LMP az alapvető élelmiszer árak áfájának csökkentésére

Aláírást gyűjt az LMP az alapvető élelmiszer árak áfájának csökkentésére

Sajtótájékoztatót tartott az LMP helyi szervezete szeptember 25-én a Piac előtti téren.

A helyi médiának Schmuck Erzsébet, a párt alelnöke és Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke, önkormányzati képviselő számolt be pártjuk álláspontjáról.

Elsőként Schmuck Erzsébet fejtette ki véleményét:
– Amit a kormány az elmúlt években elkövetett az egészségügy ellen, annak most érezzük hatásait. Sok milliárdot vontak ki az ágazatból, amit valamilyen módon el kellene kezdeni visszapótolni. A járvány súlyos gazdasági hatásait is megtapasztalhattuk. Látszik az, hogy nagyon sok munkahely bedőlt, nagyon sokan elvesztették jövedelmüket a járvány ideje alatt, mindemellett védőháló nélkül maradtak. Nem emelték meg a munkanélküli járadékot sem kilenc hónapra. Kínából rendeltünk védőmaszkokat, holott ezek gyártása idehaza is megoldható lenne. Munkát adna sokaknak. Drasztikusan emelkedtek az élelmiszerárak, az infláció csúcsot döntöget. Tennünk kell valamit. Ezért kezdeményezzük azt, hogy legalább egy eleme az áremelkedésnek változzon, és az élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentsük. Tudatában vagyunk annak, hogy nem csak ez az egyetlen eleme annak, hogy az árak ilyen magasak – részletezte az alelnök.

Kis-Szeniczey Kálmántól megtudtuk, hogy az LMP egy héttel ezelőtt indította el kampányát az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével kapcsolatosan és ehhez kapcsolódóan Kiskunfélegyházán is aláírásgyűjtésbe kezdtek. Minden péntekenként a piac környékén felállított standjukon lehet aláírni a kérdőíveket azoknak, akik egyetértenek az áfa csökkentésével és támogatják az LMP törvényjavaslatát.

- Úgy gondolom, ez alapvetően nem költségvetési, illetve gazdasági kérdés, hanem szociális. Az emberek létbiztonságának fontos eleme, hogy az alapvető élelmiszerekhez megfelelő áron jussanak hozzá. Mi mindenképpen azt szeretnénk, ha a lakosság érzékelné ennek hatását. Sajnos az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a korábbi áfa csökkentéseknél (pl. a sertéshús áfájának csökkentésekor) nem változott, sőt egyes termékeknél még növekedett is az ár. Ezt mindenképpen el kellene kerülni. Fontos, hogy a kiskereskedői árrés is csökkenjen és a fogyasztó számára valóban érzékelhető legyen egy ilyen központi intézkedés.

(Képek: Fábián Adrienn)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.