Városlista
2021. október 19, kedd - Nándor

Hírek

2020. December 13. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Agrarszektor.hu

Vigyázni kell a bolti süti vásárlással karácsonykor: nem minden bejgli az, aminek látszik

Vigyázni kell a bolti süti vásárlással karácsonykor: nem minden bejgli az, aminek látszik

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteményei a bejglik.

Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amit a bejgli vásárláskor nem árt észben tartani.

Az eladásra szánt bejglik előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó regulákat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, és elég szigorúan veszi, hogy mit szabad valóban ezzel a névvel illetni - írja közleményében a JÓkenyér. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni. Se túl sok, se túl kevés arányt betartva, a zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

A töltelékkel sem lehet fukarkodni. Előírás szerint ennek mennyisége legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több mint a tészta. Az viszont mindenképpen fontos és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

"A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk"
– hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere. A szakember hozzátette, hogy ezeknek a süteményeknek az íz élményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk. A bejglitészta esetében a sertészsír, vagy valódi vaj használata azért fontos a margarinnal szemben, mert az utóbbival kisütött termékek hamarabb kiszáradnak, jobban törnek és repednek. Hasonlóképp oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból, vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.

A másik, egyre kedveltebb ünnepi finomság a bejgli mellett a stollen, vagy más néven karácsonyi kalács, aminél szintén érdemes odafigyelni arra, hogy miből készült. Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, hogy a késztermék omlós és sokáig élvezhető maradjon. A minőségi alapanyagok pedig a megfelelő íz élményről gondoskodnak. Figyelni kell például arra, hogy rumaroma helyett valódi, jóféle rummal süssék ki a stollent, ami a készítés során ínycsiklandó fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és szegfűszeggel, valamint kandírozott gyümölccsel is ízesíthető.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 19:47, hétfő | Helyi

Minden korosztályt megigézett a miniatűrök világa

A Kiskunfélegyházi Makett Szakkör ismét meglepte az október 16-17-én megrendezett látványmakettezés és kiállítás látogatóit.

2021. Október 18. 17:18, hétfő | Helyi

Bagdy Emőke Kiskunfélegyházán tart előadást

A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Móra Ferenc Művelődési Központ közös szervezésében Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta 2021. november 15-én, hétfőn 17 órakor Kiskunfélegyházán tart előadást.

2021. Október 18. 16:47, hétfő | Helyi

A Magyar Közút idén is csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos környezetvédelmi akciójához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! felhíváshoz

2021. Október 18. 08:31, hétfő | Helyi

Petőfiszállás és Csengele között egy vasúti átjárónál vonat és személygépkocsi ütközött

A Nyugati pályaudvarról Szegedre tartó 700-as számú Kárász InterCity vonat Petőfiszállás és Csengele között egy vasúti átjárónál személygépkocsival ütközött.