Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Január 05. 12:25, csütörtök | Helyi
Forrás: vg.hu

Petőfi Sándor kerül az új 30 ezer forintosra

Petőfi Sándor kerül az új 30 ezer forintosra

Petőfi Sándor legutóbb magyar pénzen a papír tízforintoson szerepelt, ezzel 1947. július 25-től lehetett fizetni. Az infláció miatt a bankjegyet 1992. szeptember 30-án kivonták a forgalomból.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB), milyen érméket bocsát ki 2023-ban: a 200 éves Himnusz és Petőfi Sándor is szerepel majd az új pénzeken. Az utoljára a tízforintos bankjegyen szereplő költő születésének évfordulójáról harmincezerforintos ezüstérmével emlékeznek meg – írja a Bank360.hu.

Az emlékérme-gyűjtők, illetve abban befektetési lehetőséget látók számára a jegybank idei kibocsátási programja összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik a portál szerint, mert a tematikák között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek, hiszen idén ünnepli az ország a Himnusz megírásának és Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát, valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját.

Az év első emlékérméje, a magyar kultúra napján, január 23-án érkezik, és Kölcsey Ferenc és az 1823. január 23-án keletkezett Himnusz előtt tiszteleg. Az ezüstváltozat 15 ezer, a színesfém verzió 3 ezer forintos névértéken kerül forgalomba. A Petőfi-érmék április 11-én, a magyar költészet napján vásárolhatók meg először. Az ezüstérme 30 ezer forintos, a színesfém változat 7500 forintos értékű lesz.

Petőfi Sándor legutóbb magyar pénzen a papír tízforintoson szerepelt, ezzel 1947. július 25-től lehetett fizetni. Az infláció miatt a bankjegyet 1992. szeptember 30-án kivonták a forgalomból.

Az irodalmi évfordulókat színesíti a felvilágosodás egyik legjelentősebb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója is. Olyan nagy múltú intézmény is helyet kapott a jegybank programjában, mint a fennállásának 300. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Levéltár. Az MNB emlékérme-kibocsátással fejezi ki tiszteletét és elismerését a 75 éve működő Országos Mentőszolgálat áldozatkész munkája előtt is.

Az MNB által kibocsátott forintemlékérmék alapvetően a gyűjtőket célozzák meg, de sokan részben vagy teljesen befektetési céllal is vásárolnak belőlük, mert jellemzően jól tartják az értéküket.

(Forrás: vg.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.