Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Március 17. 16:15, vasárnap | Helyi

Petőfi Sándor mellszobrot avattak Petőfiszálláson március 15-én

Petőfi Sándor mellszobrot avattak Petőfiszálláson március 15-én

Petőfiszállás március 15-ei megemlékezésén avatták fel Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész Petőfi Sándor mellszobrát.

Az ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor, Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője.

Szász János Attila, Petőfiszállás polgármestere ünnepi beszédében elmondta: a márciusi ifjak tudták, hogy az életüket kockáztatják. Olyan hősök ők, akik nem nyerték meg a harcot, de mégis győztek, és Magyarország is győzött általuk: kivívták a nemzet tiszteletét - hangsúlyozta a településvezető.

A polgármester kiemelte: a szabadság olyan érték, amelynek megőrzéséért mindannyian felelősek vagyunk, majd köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek Petőfi Sándor mellszobráért.

Szász János Attila beszéde után Pál Csaba plébános megáldotta a mellszobrot.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta: a világon nagyságrendileg négyszáz Petőfi-szobor van, ebből negyvenöt a Lakiteleki Népfőiskolának és Lantos Györgyi szobrászművésznek köszönhető. Harminc szobor szerte az országban és az elcsatolt nemzetrészeken, tizenöt pedig Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületében.

Március 15. békében és háborúban, tiltásban és fenyegetettségében, mindenkor képes felizzítani a hazaszeretet szent ügyét - fogalmazott Lezsák Sándor. Petőfi Sándort hamar népszerűvé tette közérthető stílusa, ezt meg is fogalmazta Arany Jánosnak írt levelében: uralkodóvá kell tenni a népet az irodalomban és a politikában is - tette hozzá a honatya.

Az ünnepségen fellépett a Szállási Asszonykórus és Bánföldi Szilárd színművész. Az esemény keretében vehették át a Lakitelek Népfőiskola ajándékcsomagját a költővel kapcsolatban meghirdetett verseny helyi legjobbjai.

Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)