Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 01. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Petőfi Sándorra emlékezett városunk

Petőfi Sándorra emlékezett városunk

A magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor halálának 166. évfordulójára emlékezett városunk július 31-én.

A magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor halálának 166. évfordulójára emlékezett városunk július 31-én.

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön és 1849. július 31-én hunyt el Fehéregyházán. Rövid élete alatt közel ezer verset írt, mindebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra.

18 éves korában tanulmányait abbahagyva színész lett, és ekkor kezdett verseket írni. 1844-ben költözött Pestre, 1846-tól baráti körével irodalmi társaságot szervezett. Ekkor már országos hírnévre tett szert, noha egészen fiatal volt még.
Petőfi az 1848. március 15-i forradalom szimbólumává vált a „márciusi ifjak” egyik vezető egyéniségeként. Ezt követően a 26 éves költő a szabadságharc küzdelmeiben is aktívan részt vett, A szabadságért életét áldozta 1849. július 31-én a segesvári csatában.

Petőfi Sándor a magyar romantika kiteljesítője, hiszen a magyar költészetben addig még ismeretlen témákat honosított. A családi líra, szerelmi költeményeiben a hitvesi, házastársi szerelem ábrázolása, tájköltészetében pedig a „puszta”, a magyar Alföld méltó rajza először az ő munkáiban jelent meg. Általa teljesen új hang szólalt meg a magyar irodalomban, ő volt az, aki először írt verseiben a „világszabadságról. Egyszerűen és közérthetően szólt mindenkihez, hiszen a nép nyelvét emelte be az irodalomba, és a a gondolatot állította középpontba a versek külső formája helyett.

Minden magyar számára ismerősen csengenek költeményei. A Szeptember végén című versét például a világ szinte összes irodalmi nyelvére lefordították. János vitéz című elbeszélő költeményéből daljáték, bábelőadás, rajzfilm és rockopera is készült. Legismertebb verse a Nemzeti dal, amely a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása. Emlékét Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta helységeiben több múzeum és emlékház, valamint számtalan utcanév, szobor és emléktábla őrzi.

Városunk ünnepi műsor keretében emlékezett a nemzeti hősre a Petőfi téren, a költő szobrának lábánál. Dr. Tarjányi József a Petőfi Emlékbizottság elnöke foglalta össze gondolatait és mondta el beszédében az egybegyűlt ünneplő közönségnek. Ezt követte a Breviárium Petőfi verseiből, melyet Barna Pap Bianka, a Móra Ferenc Gimnázium és Kovács Ferenc a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményének tanulója adott elő.

Az ünnepségen közreműködött a Széljáró Balladás Együttes.
Az esemény zárásaként Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatójának vezetésével Petőfi-séta következett. Az érdeklődők a séta során megtekinthették a kiskunfélegyházi Petőfi emlékhelyeket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA