Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Május 10. 10:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: technet.hir24.com

Pillanatok alatt feltörik a jelszavainkat

Pillanatok alatt feltörik a jelszavainkat

Úgy tűnik, hogy még mindig nem vagyunk elég körültekintőek, ha a jelszavainkról van szó.

Egy friss felmérés szerint minden ötödik internet-felhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem jelenthetnek értéket a kiberbűnözők számára. Pedig sokszor a jelszavak jelentik a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is, és az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik.

Példának okáért egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csaló számára, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak, hiszen ide érkezik minden sikeres regisztrációról küldött értesítés, valamint a jelszóváltoztatási kérelmek jóváhagyásai is. Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére, csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amiket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözők számára bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

A Kaspersky Lab által összeállított kérdőív alapján a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival. Mindeközben a statisztikák azt mutatják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség.

Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:

  • Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
  • Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciáis programokkal sem könnyű feltörni. Ez legalább 8 karaktert jelent, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiféleképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat!
  • Ne adjuk meg a jelszavainkat, még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik.
  • Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.