Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Szeptember 17. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: ÉrdekesVilág

Potenciális veszély a Bennu űrszonda

Potenciális veszély a Bennu űrszonda

Elindították az űrszondát, mely a potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroidát fogja vizsgálni

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját. Az űrszonda feladata a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához. Az űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül „utazik” majd, mire a Bennuhoz ér, két esztendőn keresztül kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg. A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.

Az indítás napján tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.