Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Augusztus 15. 10:00, hétfő | Helyi

Programokkal teli nyár a Koppányoknál

Programokkal teli nyár a Koppányoknál

2022. július 23-án Hódmezővásárhelyen versenyeztek a Koppányok a Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat 4. fordulóján. Az év talán legforróbb napján hat fő képviselte Kiskunfélegyházát a Koppányok közül.

A versenyt a Hódmezei Őrzők csapata rendezte a Hódmezővásárhelyi Motocross pályán. A kihelyezett célok viszonylag közeliek, jól lőhetőek voltak.
Eredmények:
Modern pusztai íjjal: Füleki Bianka 1., Bicskeiné Csányi Mária 2., Szólya Imre egyéni csúccsal 3., Nagy Zoltán 15. helyen végzett.
Vadászreflex íjjal: Tóth Evelin 1., Zrínyi Norbert 1. helyen végzett.

Július 31-én a Turul Koppány Íjászai HSE rendezte saját 47. íjászversenyét a Pálmonostorai Dinnyés tanyán. Rendhagyó, nomád versenyt szerveztek a Koppányok egy kis létszámú baráti csapatnak, elsősorban versenyszituációs edzésképpen és kapcsolattartási, kapcsolatépítési céllal. Ezen az összejövetelen indult el, a következő Turul Koppány versenyen bevezetésre kerülő kezdeményezés, melyről bővebben a szeptemberi Parkerdei verseny után számolok be. Nagyon jó hangulatban telt a nap, igazi örömíjászat volt, de kőkemény harc is egyben a természet erőivel, az időnként feltámadó viharos széllel.

2022. augusztus első hete és hétvégéje igazán kalandos és élményekkel teli volt a Koppány csapatnak. Augusztus 1-6. között a csapat amazonjai, Keserű Szilvia íjászedző vezetésével, részt vettek -a már évek óta hagyománnyá vált- a Bükk lábánál, Cserépváralján szervezett íjásztáborban. Résztvevők voltak: Keserű Szilvia, Zoboki Csenge, Fekete Katica. Egy hetes intenzív íjászat volt, napi két versenyszituációs edzéssel, sok gyakorlással és sok mókás programmal.

Augusztus 5-7. között a Koppányok harcosai jurtát állítottak Kaposmérőn és részt vettek egy közös íjászaton a Kassai-völgyben, a 907-es Pozsonyi-csata emlékére megrendezett nyílzápor rendezvényen. Az ország minden részéről jöttek íjászok, hogy együtt emlékezzenek a diadalmas Pozsonyi-csatára, és megmutassák az íjászat alázatát és méltóságát. Azt az érzést hogy íjászat, mint versenysporttól elvonatkoztatott tevékenység, emberek százait köti össze a hagyományőrzés, a múlt tisztelete és eseményeinek felidézése által. A jurtafőnök Szólya Imre volt, résztvevő Koppány harcosok: Boldog Bence, Lovas Ferenc, Tóth Mihály, Csányi József.

Ugyanezen hétvégén augusztus 6-án az egyesület vezetője Dinnyés Gyula és Kis Mónika Felvidékre utazott, Marcellházára a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub rendezvényére. Tiszteletbeli meghívásnak tettünk eleget, amely a Fekete Sólymok fennállásának 20 évfordulója alkalmából szervezett összejövetel volt. Sok rég nem látott íjászbaráttal találkoztunk és értékes ismeretségeket kötöttünk, melyek a jövőben gyümölcsöző kapcsolatokká érhetnek. Bogár Valéria és Bogár Péter – Fekete Sólymok vezetői- beszámoltak az elmúlt 20 év eredményeiről, küzdelmeiről és örömeiről. Sokszor emberfeletti munkát végezve, fáradságot nem ismerve harcolják át magukat az íjászat sokszor rögös útjain, viszik el a hagyományőrző íjászat szépségét és értékét az emberekhez. Megtiszteltetés számunkra, hogy 2022. júliusától Bogár Valéria és Bogár Péter a Magyar Íjász Szövetség versenyein, Turul Koppány versenyengedéllyel versenyez. Köszönjük szépen a barátságukat, és ezentúl a Felvidéki Sólyom és az Alföldi Turul időnként együtt is szárnyal majd a Kárpátok alatt.

2022. augusztus 7-én vasárnap, a Koppányok 5 fős csoportja, közösségépítő program keretében, egy napot töltött Lakiteleken a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A program része volt egy színvonalas táncos-irodalmi előadás megtekintése a Borvirág Néptáncegyüttes előadásában, a Gabriella Gyógyfürdőben egy kis lazítás, ezenkívül a Hungarikum ligetben a hungarikum gyűjtemény megtekintése illetve az interaktív kiállításon való aktív részvétel.

Végezetül kérünk mindenkit, hogy közösen szurkoljunk Zoboki Csengének, aki tehetséges íjászként, egyedül képviseli a Koppányokat, a Gyulán, augusztus 15-21. közt, megrendezésre kerülő Történelmi Világbajnokságon!

Hujj hujj hajrá Csenge!

Kis Mónika
Koppány íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.