Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 08. 09:55, hétfő | PR

Ragasztók, a modern kori lovagok

Ragasztók, a modern kori lovagok

Ismered a mondást, hogy belovagol és megoldja a problémát? A háztartási ragasztók pont ezt teszik! Nélkülük nehezebb lenne az életünk. Íme hét olyan ragasztó, ami nem hiányozhat otthonról.

Azt gondolnánk, hogy a ragasztó új keletű anyag, pedig már az ősember is használta bő 200.000 évvel ezelőtt. Először növényi alapú nyírfakátrányt alkalmaztak a kőszerszámok alkotórészeinek ragasztására, de 70.000 évvel ezelőttről már találtak több összetevőből álló ragasztóanyag maradványokat. Szinte végtelen a sor szinte, hogy a történelem során milyen anyagokat és keverékeket alkalmaztak ragasztásra, de minden kornak megvolt a maga vívmánya. Az igazi áttörést aztán a műanyag alapú ragasztók hozták meg, de ez már csak a 20. században történt.

Ragasztásnál legtöbbször javításokra gondolunk, pedig az ipari gyártásnak is alapvető része a gépek alkatrészeinek egymáshoz ragasztása. Kevesen tudják, hogy a ragasztó akár tömítőanyagként is funkcionálhat, ami újabb bizonyítéka a ragasztó sokoldalúságának.

Háztartási viszonylatban is rengeteg ragasztóanyagot használunk, ezekből szemezgettük azokat, amik biztos, hogy minden háztartásban megtalálhatóak, vagy ha nem, akkor rövid úton érdemes beszerezni.

Cellux

Az átlátszó ragasztószalag óriási karriert futott be. Az egyszerű kreatív munkáktól az irodai boríték leragasztáson át az ajándékok becsomagolásáig mindig a celluxhoz nyúlunk. A nevéhez fűződő érdekesség, hogy eredetileg a Cellux szó védjegy által oltalmazott név volt, de a köznyelv teljesen átvette az átlátszó ragasztószalagok megjelölésére. Még praktikusabb, ha tartunk otthon ragasztó adagolót is, mert így egy kézzel tudunk ragasztani, nincs szükség ollóval való vágásra.

Ragasztópisztoly

A ragasztópisztoly egy elektromos berendezés, ami egy szilárd ragasztótöltetet melegít fel. A felmelegített ragasztóval szinte bármit össze lehet ragasztani, de legtöbbször kreatív munkákhoz használják. Mostanában jött óriási divatba, hogy ragasztópisztollyal komplett tárgyakat hoznak létre, kihasználva, hogy a megkeményedő ragasztó szinte bármilyen formát fel tud venni.

Pillanatragasztó

A kétszer feltalált pillanatragasztót először 1942-ben a világháború alatt állították elő, mikor célzókészülékekhez használható műanyaggal kísérleteztek. 1951-ben aztán újra előkerült a vegyület. Ez a polimerizálódó anyag pillanatok alatt szárad és erős kötést ad szinte bármilyen felületen.

Cipőragasztó

Sokszor előfordul még vadonatúj cipőkkel is, hogy a talp ragasztása egyszerűen leválik. Végtelenül praktikus, ha tartunk otthon egy tubus cipőragasztót, ami gyors segítséget nyújthat ilyen esetben. A száradási időt ki kell várni, de rendkívül tartós kötést ad.

Papírragasztó stift

Akinek pici gyereke van, már biztosan átélte a szívroham körüli helyzetet, mikor a folyékony ragasztóval néhány percre magára hagyott gyerek a csillárra is kent a ragasztóból, amit aztán igen komoly munka eltűntetni, ha egyáltalán lehetséges. Ezt megelőzendő legyen otthon papírragasztó stift. A gyerekek imádják, mert bátran dolgozhatnak vele és elég tartást ad a papírnak, hogy biztosan a helyén maradjon az alkotás minden része.

Kétoldalas ragasztó

Az iparban már régóta alkalmazták, de otthon nem is olyan régen kezdtük el nagyobb mértékben használni a kétoldalú ragasztót, viszont annál többféle célra. Rendkívül sokoldalú, a fali dekorációtól a mozaik jellegű kreatív projekteken át a tükörig és a szúnyoghálóig szinte bármit fel lehet vele erősíteni.

Fürdőszobai ragasztók

Vannak kifejezetten vizes helyiségekben történő fali rögzítésre kifejlesztett ragasztók, amiknek a segítségével a csempefelületre lehet ragasztani bármit. Egészen komoly mértékben is terhelhető a ragasztó kötése, mert elbírja a törölközőtartót és fürdőszobai polcokat is.

Ezekkel a ragasztókkal felszerelkezve szinte bármilyen helyzetre megoldást tudunk találni a ház körül. Érdemes rájuk beruházni, hiszen a legtöbbje filléres tétel és nagyon behozza az árát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.