Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Február 07. 09:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Realista vagyok

Realista vagyok

Horváth Péter – Balázs Béla díjas fotográfus – képeiből nyílt kiállítás február 5-én (pénteken) a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Hozzávetőleg nyolcadik kiállítását nyitotta meg Kincses Károly fotómuzeológus, mely ezúttal városunkban tekinthető meg. A tárlat a fotográfus utolsó másfél évtizedének termése.

A technikai megjelenítésbeni eltérések ellenére a Bajai Fotóklub óta ugyanazzal a szemmel, ugyanazzal az aggyal és optikával készíti képeit – állapította meg a tárlat kapcsán Kincses Károly. Azóta éppen ötven év telt el. Olyan fél évszázad, melyben H.P. csak alváskor tette le hátáról a fotóstáskát, és persze exponált néhány százezerszer a két alvás között. Látszólag ugyan nagyon mások az ötven év alatt született képei. A korai képei a kemény fotografikai hatásokkal, tónusredukciókkal, szolarizációkkal mutatták nemzedékének már akkor sem sok kilátással bíró életformáját. Aztán jöttek montázsai, labor- és felvételi manipulációkkal létrehozott, kicsit szorongós, majdnem mindig rosszkedvű, mindig saját és környezete korlátait vizsgáló képek. Szociofotók, dokumentalista felvételek, bemozdulások, dupla expozíciókkal alkotta lehetőségek maximális kihasználása jellemzi azokat a képeit, ahol nem elégedett meg a pillanat szülte képpel. Mint mondta, nemegyszer kevés volt neki a valóság. A magyar fotográfusok közül Horváth Péter az elsők között tanulta meg a fotók számítógéppel való szerkesztésének varázslatos világát.

Tipikusan urbánus fényképész, a végleges vagy időleges hontalanság, az otthontalanság élteti, főleg a lakótelep, a város szakadtabb részei és az itt élő emberek jelentik témáinak hangsúlyosabb részeit és persze Önmaga – így jellemezte a fotográfust a kiállítás megnyitásán Kincses Károly.
Végül a fotográfus remekül kitalált mondatával zárta a jeles eseményt: „Kedvenc motívumaim az utak, melyek nem visznek sehová, a tárgyak, amelyek már nem használhatók semmire, az ablakok, amelyek nem nyílnak sehová. Realista vagyok.”

A megnyitót a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Johann Sebastian Bach: Badinerie című művének előadásával tették ünnepélyessé, melyet Zoltai Liliánától (fuvola - felkészítő tanára Polyák Zsóka) és Pocskai Rolandtól (zongora - a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanára) hallhattunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM