Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 15. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Rizikó az apától

Rizikó az apától

Évtizedekig is megmaradhatnak a meg nem született magzatokból származó sejtcsomók a női szervezetben – állítják amerikai kutatók.

Meglepő módon nőkben is találtak Y kromoszómát, miközben náluk csak XX nemi kromoszóma fordulhatna elő, míg a fiúké az XY. Magukat újratermelő, Y kromoszómás sejtekre bukkantak számos nő szervezetében, olyanoknál is, akik nem szültek fiút. A kutatók szerint a meg nem született magzatok – esetleg ikerpárok – nyomai az anyákban megmaradnak, sőt a később született csecsemőkbe is beépülhetnek.

A terhességet „problémaként” éli meg a szervezet: az immunrendszernek „idegen” testként kell tekintenie az embrióra, melynek genetikai állománya az apából is származik. Így az embriót valójában meg kell menteni az anya immunrendszerétől, nehogy kilökődjön. (Ez a veszély fenyegeti a beültetett donorszerveket is a transzplantáció után.) A vetélések oka lehet, hogy a magzat védelme nem működik kellőképpen. Az apai gének irányította sejtek azon dolgoznak, hogy a magzat minél nagyobb legyen, az anyaiak pedig a terhesség vége felé a nő védelmében már lassítják a fejlődést.

Az embrió akkor ágyazódik be és marad életben, ha sikerül kikapcsolnia az anyában az idegen test felismerését jelző immunválaszt. Ennek érdekében a betolakodók ellen küzdő T-limfocitákat – azaz immunsejteket – távol kell tartani a magzattól. Sok megfogant embrió végül nem fejlődik tovább, de sejtcsomóként megmarad a női szervezetben.

Így a férfitől származó idegen, Y kromoszómás sejtek provokálhatják a nő védekező rendszerét. Ez magyarázat lehet arra, hogy az autoimmun kórok miért fordulnak elő gyakrabban a nőknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.