Hírek
2017. Február 11. 14:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Rosszul tudta? Így kell rizst főzni

Szakértők szerint súlyos betegségek kialakulását segítheti elő, ha nem főzzük elegendő vízben a rizst.
A kockázat ilyen esetekben bizonyos szívbetegségekre, sőt, daganatos megbetegedésekre is kiterjed.
Az ipari szennyeződések és a korábban használt növényvédő szerek révén arzén kerül az egyik legnépszerűbb élelmiszerünkbe, márpedig ez egy veszélyes vegyi anyag. Egy kutatás szerint a káros toxin akár évtizedeken keresztül megmaradhat az elöntött rizsföldeken - írta meg a Daily Mail.
Így hat ránk az arzén
A rizs jellemzően tízszer annyi szervetlen arzént tartalmaz, mint más ételek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint azok az emberek, akik sok rizst esznek, aggasztóan magas koncentrációban viszik be a toxint a szervezetükbe. Hosszabb távon ennek hatására számos egészségügyi probléma jelentkezhet, így például fejlődési zavarok, szívbetegségek,cukorbetegségés idegrendszeri károsodás. Mindezek mellett a leginkább ijesztő következmény a tüdő- és hólyagrák kialakulásának veszélye.
Egy nem régiben elvégzett kutatás arra kereste a választ, milyen mértékben csökkenthető az arzén szintje a különböző főzési technikák által. Végül a kapott eredmények azt mutatták, hogy a gabonafélék bő vízben való elkészítése segíthet megelőzni a lehetséges vegyi mérgezést.
A legjobb elkészítési módszer
Andy Meharg, a Belfasti Queen's Egyetem professzora három különböző főzési módszert használva mérte meg az arzén szintjét az elkészült rizsben.
Először két rész vizet és egy rész rizst öntött a lábosba, így azonban a főzés során a folyadék a párolgás és felszívódás következtében teljesen elhasználódott, ezáltal a nemkívánatos arzént sem volt képes hatékonyan visszaszorítani. Ennél a technikánál lényegesen jobb eredményeket kapott, amikor a víz arányát ötszörösre emelte, ennek hatására ugyanis az arzén szintje megfeleződött. A legjobb eljárásnak ugyanakkor az bizonyult, amikor a rizst beáztatta éjszakára - ekkor 80 százalékos volt a csökkenés.
A professzor előzőleg felvetette, érdemes lehet kávéfőzőben főzni a rizst, mivel az azon átcsöpögő forró víz képes lehet kimosni a szennyezőanyagokat. Korábbi kutatások során pedig a főzővíz arányát tizenkétszeresre beállítva az arzén mennyisége 57, sőt, egyes esetekben akár 85 százalékkal csökkent.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 14. 15:46, szerda | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2025. Május 14. 13:48, szerda | Helyi
A születés maga a csoda
A Születés Hete alkalmából a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kibővített Betűbölcsi keretében várta a téma iránt érdeklődőket május 13-án délelőtt.
2025. Május 13. 12:30, kedd | Helyi
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kapta az Év emlékhelye díjat
Ópusztaszer az első országgyűlés emlékét őrzi, jelképe az egy nemzethez való tartozásnak.
2025. Május 13. 10:06, kedd | Helyi
Szerdán és szombaton aszfaltozzák a Kőrösi utcát
A Polgármesteri Hivatal értesíti a tisztelt lakosságot és az autósokat, hogy a Kőrösi utca útépítésének aszfaltozási munkálatai miatt: