Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 08. 15:59, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti

Saját rekordját döntötte meg a nepáli serpa

Saját rekordját döntötte meg a nepáli serpa

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre a nepáli Kami Rita Serpa.

Az 52 éves hegyi vezető tavaly felállított rekordját döntötte meg szombaton, amikor a hagyományos délkeleti útvonalon tíz másik serpát vezetve megmászta a 8849 méter magas Everestet - idézte a The Guardian a nepáli turisztikai miniszter vasárnapi közleményét.

A Kami Rita által használt mászóútvonalat először az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig nepáli serpa használták 1953-ban.

Idén az ország 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusi főszezonban. A legtöbbet, 408-at tavaly bocsátották ki.

A himalájai államot, amelynek komoly valutaforrást jelentenek a külföldi hegymászók, bírálták, amiért 2019-ben engedélyei túlzsúfoltsághoz, ezzel több hegymászó halálához vezettek.

Az Everestet 1953-as első meghódítása óta 10 657-szer mászták meg a nepáli és tibeti oldalról. Sokan többször is feljutottak. A Himalája-adatbázis szerint eddig 311 mászó vesztette életét az úton.

Címkék: rekord, serpa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.