Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 06. 14:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Bő három perc időutazásra csábít a Tárkány-Kovács cimbalmos vezette Tárkány Művek első videoklipje.

A Semmi sem hasonlít hozzád című dalhoz komponált képek a két világháború közötti békeidőt idézik.

Elkészült a Tárkány Művek első videoklipje: a Semmi sem hasonlít hozzád című sanzonos sláger a dzsessz és a folk hagyományait ötvöző zenekar első lemezén szerepelt, a dalhoz most Galán Géza J. színész, műsorvezető komponált képeket. A főszerepet a Radnóti Színház színésze, Adorjáni Bálint és a jelmezeket is tervező Zelenka Nóra alakítja. A tánckoreográfia ifj. Zsuráfszky Zoltán munkája.

Magyar világzenei formációknál nem gyakori, hogy külön energiát fektetnek egy-egy szám videoklipes népszerűsítésébe – a Tárkány-Kovács Bálint vezette együttes is majdnem egy évig dolgozott a végeredményen. A klip képi világa, hangulata hozza, amit az első, 2010-ben megjelent Arcomba az arcod vésted című lemez dalai összességében: a két világháború közötti sanzonos dalkultúra örökségét, a magyar dzsessz és a népzene laza ötvözetét. A jelenetek egy részét – például Paár Julianna énekesnő szólóját – a Közép-Európai Táncszínházban forgatták.

A Tárkány Művek néhány éve alakult, friss, üdítő vállalkozásként robbant be a magyar világzenébe. A táncházakból ismert Bivaly és a Rekontra cimbalmosa (Tárkány-Kovács Bálint) maga köré gyűjtött egy folk felé kacsingató dzsessz-szaxofonost (Kováts Gergő), egy brácsást (Papp Endre), egy ígéretes népi énekest (Paár Julianna) és egy fiatal bőgőst (Bognár András), akikkel törekvése szerint egy népzenei ihletésű, szabad zenei nyelvet épít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni